Diákhitelt felvett GYED-en lévő kismama fizethet-e előtörlesztést, ha közben kéri a "célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltetése"-t?
9 hónapos kislányommal vagyok itthon és teljesen ledöbbentett, hogy az eddig befizetett törlesztéseimmmel csak tovább növeltem a tartozásomat.
Úgy gondoltam, kérem a kamattámogatást (az állam a gyeden lévőktől átvállalja a kamatot), viszont a törlesztési kötelezettséget nem szeretném szüneteltetni - ezután derül ki, hogy ezt lehet-e, eddig nem értem el a DK-t, és a nyomtatványuk "célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltetése"-ről szól.
A LÉNYEG:
AKÁR LEHET A RENDES TÖRLESZTÉST FIZETNI, HA KÉRELMEZEM A KAMATTÁMOGATÁST, AKÁR NEM, ELŐTÖRLESZTENI MINDENKÉPPEN SZERETNÉK!!! LEHET?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Köszönöm a gyors válaszokat, és a megerősítést - mert én is így gondoltam!
Az engedélyt még nem kaptam meg, mert először az illetékes MEP-pel kell kitöltetnem, de nem hiszem, hogy akadály lenne!
Még egyszer köszi!
Lényegében míg elintéződik az egész folyamosan törlesztesz és azt is előtörlesztésnek fogják számolni. Én is kértem és mire lejért a TGYÁS addigra már kérhettem a GYED miatt. így mire a GYED miatt kért támogatásról megjött a határozat eltelt 9 hónap. Szóval ilyen gyors az ügyintézés ott.
Amikor megkapod a határozatot akkor lehet megszüntetni az utalást. Addig nem, mert akkor meg felszólítanak hogy fizess és még hátralékot is számolnak.
Bocs ha nem vagyok érthető.
Köszi a tájékoztatást!
Én azt olvastam a honlapon, hogy visszamenőleg is lehet kérni, de mindenképpen csak a kérelem évének első napjától... szóval hiába lennék 2008 áprilisától jogosult, ha minden jól megy, akkor talán január 1-től megkaphatom...
De bárhogy jó lesz, a lényeg, hogy a kamat tűnjön el (egy időre) és a tőkét tudjam törleszteni...
Eredmény:
Kitöltöttem a Diákhitel honlapjáról kinyomtatott "célzott kamattámogatás"-os kérelmet, elküldtem az egészségpénztárnak, mert nekem onnan jön a GYED (van, akinek a MÁK utal). Kb 1 hónap alatt visszajött az aláírt levél, és akkor azt elküldtem a Diákhitel ZRT-nek. Mindez kb 2009 júniusra zajlott le, ugyanis egyszer elkeverték az EP-nál a papíromat.
2-3 héten belül megkaptam a DH-től a határozatot:
2009. január 1-től a GYED-em lejártáig (2010. április 23.) megkaptam a lehetőséget: nem kell törlesztést fizetnem, és elvileg az állam átvállalja a kamatot.
A 2009-es kimutatást még nem kaptam meg a Diákhitel Zrt-től, és abból fogom látni tisztán, hogy valóban így volt-e.
Ja, amint elindítottam a papírokat már nem fizettem a kötelezően kiszabott havi törlesztőrészletet, jöttek is az sms-ek 4 hónapig, hogy tartozásom van, de gondolom, amint lepapírozták (gépre vitték), mi a helyzet, megoldódott a dolog.
Azóta is utalok előtörlesztést havonta, hogy csökkentsem az alapot, de ez önkéntes most.
--------
Jelen állás:
Április 23-án lejár a gyed-em.
Június 22-re várjuk a Kistesót.
Le sem fog addig zajlani a gyes miatti szünet-kérelmem, mire már magát a gyest is le kell mondanom, mert 2 gyerek után nem vehetek igénybe pénzt: a GYES és a TGYS ütik egymást, csak az egyiket lehet kapni... Úgyhogy ez az év ismét zűrös lesz papírok szempontjából:
április vége-június közepe: GYES a Naggyal
június közepe - november vége: TGYS a Kicsivel
kb decembertől: GYED a Kicsivel
Tapasztalatból tudom, hogy 2 hónap alatt nem biztos, hogy átfut egy papír....
Szia!
Ha megnézed a papírokat illetve a holnapot látni fogod,hogy c kamattámogatás kapható: TGYÁS, GYED, GYES idején. Vagyis addig míg ezekre jogosult vagy.,Akik még a régi rendszerben mentek szülni azoknak 3 év akik most ápr után fognak azoknak ügyes csak 2 év.
Kedves Kérdező el kell keserítselek, hogy nem rendeződött, ohgy nem fizettél az alatt a 4 hónap alatt míg kaptad az SMS-t,hogy tartozol számolták a tartozásod után a késedelmi kamatot. De ezt nem írták jóvá., gondolom már láttad a 2009. évi kimutatáson a helyzetet.
Még mindig nem kaptam 2009-es kimutatást....
Ügyintézővel beszéltem még az első sms után, és ő azt mondta, rendben lesz... (????????????)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!