Hogyan működik a hitel visszafizetés?
Lakáshitel érdekelne, neten látom van egy rakás ilyen hitel-kalkulátor, amiben megadom, hogy mennyi időre mennyi pénzt akarok felvenni, és kidobja a bankok ajánlatait, mennyibe lenne ez havonta.
Kérdésem, hogy amit kidob összeget egy hónapra, azt minden hónapban/évben a bank korrigálni fogja infláció/saját kénye kedve szerint, vagy az adott összeget kéne még pl 10 év múlva is fizetni, miközben pl a fizetést jó esetben évente legalább infláció-mértékkel emelik? Utóbbi számomra kicsit elképzelhetetlen...
Köszi a választ!
"Úgyhogy ki van zárva, hogy ugyanazt a törlesztőrészletet fizesd tíz éven keresztül."
Kérdező, ha devizában veszed fel, akkor nagy a szórás, könnyen lehet a havi törlesztőd akár a háromszorosa is (lásd mostani devizahitelesek válsága).
Mi forint alapon vettünk fel 12 éve (még 3 évünk van hátra belőle). Mikor elindult a hitelünk, 28.800 Ft volt a havi törlesztőnk, most pedig kerek 30.000, szóval 12 év alatt 1.200 Ft-ot nőtt a havi törlesztésünk. Ez azért korrekt, nem?
Az alábbi linken az ajánlatoknál kiírja, hogy mennyi időnként változik a kamat illetve mik a felvételi kondíciók. ( Amennyiben még nem ismernéd.)
Továbbá ezen időszakon belül nem változtatnak, csak a periódus végén.
"a bank korrigálni fogja infláció/saját kénye kedve szerint" Csak nálunk, csak itt és csak nekünk! Külföldön az ilyen kiszámíthatatlan kölcsönök nem élnek meg.
Akkor ha pl 5milliót vennék fel 10 évre, akkor az havi ~65k huf (forint alapon), tehát 10*12*65k=7 800 000ft-ot fizetnék vissza kb 10 év alatt. És lehet hogy a fizetés az infláció szerint nőni fog, tehát a mostani 65k-t pl pár év múlva könnyebben ki fogom tudni gazdálkodni, tehát reálértékben az a 65k már kevesebbet fog érni. Szóval reálértéken amit visszafizetek, az nem 7,8millió, hanem kevesebb.
Jól értem?
Harmadik vagyok:
Indulásnál a te pédádat nézve inkább 20 év.
Indoklásom: Már egy 20-assal olcsób a havi törlesztés. Ha netán "rádszakad valami nagy örökség" akkor módosíthatsz akár felfelé, nagyobb havi törlesztővel, gyorsabb lejárattal vagy nagyobb összeg visszafizetéssel és ugyan azon lejárattal de kisebb havi törlesztővel fizetsz vissza.
Továbbá a forint mellett saját példám: 2002-ben vettem fel piaci kamatozású hitelt egy banknál. A havi törlesztőm 21500Ft-volt, összeg 1600000FT. Visszanézve az éveket +- 1000FT/éves kamatperiódus (~5%) viszonylatban változott a törlesztés. Ja és közben volt egy gazdasági válság! A részlet maximális összege soha nem érte el a 23000FT/ hó összeget, illetve 19000FT/hó alá nem ment.
Harmadik:
Én nem reálértéken fognám meg a dolgot, bár az is egy érdekes, érthető dolog. Hanem anyagi biztonság oldaláról. Van egy tartozásod amimek a részletét nyugodtan ki tudod fizetni, illetve ha netán más állásod lenne ahol a jövedelmed kisebb akkor még mindíg tudsz fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!