Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hitelt örököltem! Lemondhatok/...

Hitelt örököltem! Lemondhatok/visszautasíthatom? Mit tehet a bank? Hogy jöhetnék ki legalább 0-ra?

Figyelt kérdés
Egy lakás, aminek értéke 8 milla, de hitele 6,5 milla, plusz egy tehermentes vidéki nagyobb építésre is alkalmas telek az öröklés tárgya. A hitelt fizetni nem tudom. Már hátralék is van rajta. Lassan felmondja a szerződést a bank. A hagyatéki folyamatban. Hogyan járhat el a bank? Hogyan járhatok el én? Nem ragaszkodnék az ingatlanok megtartásához. Eladni jelenleg esélytelen. Azt sem bánom, ha az államé az egész, vagy a bank viszi, de nekem meg születendő gyermekeimnek ne legyen ekkora hátrányuk.
2011. máj. 18. 13:22
1 2
 11/13 anonim válasza:

Az öröklési jog szabályai szerint az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre. A hagyaték ezért nyilvánvalóan magában foglalja a meglévő (pozitív) vagyont, pl. ingatlan, ingóság, készpénz, értékpapír, és magában foglalja a különböző jogcímen fennálló esetleges tartozásokat is.

Fő szabályként az örökös a hagyatéki hitelezőkkel csak korlátozott felelősséggel tartozik, mégpedig elsődlegesen a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival.

Pl. ha banki tartozás terheli az ingatlant, úgy csak az ingatlannal, esetleg annak hasznával tartozik az örökös helytállni.

Amennyiben a hagyaték vagy az egyes hagyatéki tárgyak birtokát az örökös átvette, de a követelés érvényesítésekor azok már nincsenek a birtokában, akkor az örökös az egyéb vagyonával is felel, de kizárólag a hagyaték értéke erejéig, mégpedig a hagyaték értékénél azt az időpontot figyelembe véve , amikor a vagyontárgy kikerült az örökös birtokából (pl. eladta).

Amennyiben a tartozás meghaladná az ingatlan értékét, úgy a többlet viselésére az öröklési jog szabályainál fogva már nem köteles..

2011. máj. 19. 22:38
 12/13 anonim ***** válasza:
azt tudod hogy volt e biztosítás a hitelen érdemes utána járni mert akkor a biztosító kifizeti a hitelt megmarad ház neked.:)
2011. máj. 30. 00:13
 13/13 A kérdező kommentje:
Nem volt hitelfedezeti biztosítás, mert havi x ezer többlettörlesztési költséget jelentett volna, amit az ősök nem vállaltak. Ez volt az első, amit megnézettem, mikor beütött a krach...
2011. aug. 7. 13:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!