Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hitelt örököltem! Lemondhatok/...

Hitelt örököltem! Lemondhatok/visszautasíthatom? Mit tehet a bank? Hogy jöhetnék ki legalább 0-ra?

Figyelt kérdés
Egy lakás, aminek értéke 8 milla, de hitele 6,5 milla, plusz egy tehermentes vidéki nagyobb építésre is alkalmas telek az öröklés tárgya. A hitelt fizetni nem tudom. Már hátralék is van rajta. Lassan felmondja a szerződést a bank. A hagyatéki folyamatban. Hogyan járhat el a bank? Hogyan járhatok el én? Nem ragaszkodnék az ingatlanok megtartásához. Eladni jelenleg esélytelen. Azt sem bánom, ha az államé az egész, vagy a bank viszi, de nekem meg születendő gyermekeimnek ne legyen ekkora hátrányuk.
2011. máj. 18. 13:22
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%
Ha több az örökség, mint a tartozás, akkor kár lenne az egészről lemondani. Én a helyedben elfogadnám, eladnám a lakást és visszafizetném a hitelt. Ami marad, az a tiéd!
2011. máj. 18. 13:27
 2/13 Vree ***** válasza:
100%
^De pont az a lényeg, hogy hiába 8 millió a lakás értéke, ha nem tudja annyiért értékesíteni...
2011. máj. 18. 13:28
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Akkor vissza kell utasítani az örökséget. Így a tartozást sem öröklöd!
2011. máj. 18. 13:29
 4/13 anonim ***** válasza:
A hitelt nem lehet örökölni! Az örökség értékéig hajthatnak be csak tartozást. Ilyenkor nem a hitelt örökli hanem az örökséget tartják vissza a tartozás mértékéig!
2011. máj. 18. 13:38
 5/13 anonim ***** válasza:
Utasítsd vissza az örökséget. Ha nincs más vagyon, valószínűleg jobban jársz így. Egyébként ha örökölsz, akkor a teljes vagyon, aktívák és passzívák egyaránt rád háramlanak, viszont az örökhagyó tartozásaiért csak az örökség erejéig felelsz. Ha az örökség alig ér többet, mint amennyi a tartozás, nem érdemes ragaszkodni hozzá, mert a bank akkor is kérheti a pénzét az ingatlan értékéig, ha azt nem tudod eladni. Nem beszélve arról, hogy a teljes örökség átszállásával esetleg olyan tartozást is megörökölhetsz, amiről most nem is tudsz. (Persze ennek lehet a fordítottja is, mondjuk kiderül, hogy van még egy csomó megtakarított pénz, amiről most nem tud senki - ennek az esélyét te tudod.)
2011. máj. 18. 13:47
 6/13 A kérdező kommentje:

Rejtett örökség esélye egyenlő a nullával.

A hitel svájci frank alapú, tehát esélyesebb, hogy nőni fog, nem pedig csökkenni.

A lakást már évek óta árulták őseim is, én is most, hogy kinézőben van, mint terhes örökség, de a kutyának sem kell. Telek dettó.

Ha ilyen egyszerű lenne, nem rágódnék rajta, de nem az.

2011. máj. 18. 14:19
 7/13 anonim ***** válasza:

Nem vagy köteles az örökséget elfogadnod, le is mondhatsz róla.

Viszont ha lemondasz róla akkor MINDENRŐL le kell mondanod. Tehát azt nem lehet, hogy a telket kérem, a hitellel terhelt házat meg nem. Vagy - vagy.

Jobban jársz, ha hagyod az egészet úgy, ahogy van.

2011. máj. 18. 15:01
 8/13 A kérdező kommentje:

Attól tartok ez lesz...

Egyébként lemondani már nem tudok (azt az örökhagyó életében lehetett volna csak, írásban).

Max. visszautasíthatom... de lehet már azzal is elkéstem, mert az ügyvédem kicsit félrevezetett. Kérdeztem, van-e ilyen-olyan lehetőség kibújni alóla, és kerek-perec nemet mondott, holott van, csak elbszta...

Én meg most világosodtam meg... :S

Meg voltam olyan naiv, hogy hittem neki... :S

2011. máj. 18. 15:18
 9/13 anonim ***** válasza:
Azt mondtad, folyamatban van a hagyatéki. Kérdezd meg a akkor a közjegyzőt.
2011. máj. 18. 15:38
 10/13 anonim válasza:

A hitel nem szűnik meg az adós halálakor, mint ahogy a hitel fedezete sem változik. A banknak a hagyatéki végzés alapján módja nyílik megtenni a szükséges intézkedéseket, vagyis az örökösre hárítja a tartozást - tájékoztatta lapunkat az OTP. Ha az adósságot nem fizetik ki egy összegben, akkor a hitelszerződést változatlan feltételek mellett újrakötik az örökössel.

Nem fizetés esetén viszont megindul a szokásos végrehajtási eljárás, amelynek során az ingatlant elárverezik. Ilyen esetekben azonban könnyen előállhat az a helyzet, hogy a kényszerértékesítésből befolyt bevétel nem fedezi a tartozást, így az örökös tovább cipelheti a hagyatéki terheket.

Az örökségről inkább emiatt le kell mondani , vissza lehet utasítani

2011. máj. 19. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!