Házat venni vagy albérlatben lakni? Na de hol?
30 éveseke vagyunk egy kisbabával.
Albérletben lakunk. A férjem német, és Németországban lakunk, de a családjától nagyon messze.
Már sokat költöztünk, mert a cége 10 év alatt már 3x rakta át másik irodába és ez 200 km-es költözések is voltak, vagy nekem lett máshol munkám. Vagy is rugalmasak vagyunk, megyünk ahol a munka. De most már szeretnénk venni egy lakást vagy házat.
Ahol lakunk nagyon drágák az ingatlanok ahogy az albérletek is. Most a bejövönk 1/3-t adjuk ki lakásra (albérlet+rezsi). Elöször azt vetettem fel, hogy vegyünk lakást ott ahol a szülei laknak, a mi lakásunk 1/3-ba kerülnek az ingatlanok, arra nem kellene hitelt felvennünk, és kiadhatjuk albérletbe (egyetem város),de a bejövö onnan csak a fele összeg lenne mint amennyit most mi kiadunk albérletbe.
A párom meg szeretne itt ahol most lakunk (2 éve vagyunk, úgy néz ki itt hosszabb idejig maradunk)egy házat venni, de az csak hitelre menne olyanra amitöl egy egész éltre eladósodnánk. De családi ház. minimum a bejövönk felét csak hitelre meg a lakásra költenénk, de szerintem több is lenne, mert egy házra mindig költeni kell.
Most mindent megengedhetünk, járunk nyaralni, anyagi gondjaink nincsenek, söt mondhatom hogy szuper jól élünk, de nem luxusban.
Ti mit tennétek?
vennétek egy kislakást amit albérletbe adnátok vagy inkább egy életre eladósodni, de saját családi ház.
Ebben a helyzetben szerintem jobb az albérlet. Mi van, ha öt év múlva megint költöznötök kell? Hitellel a nyakatokon nem egyszerű.
Szerintem a megoldás az lenne, hogy albérleteztek és mellette félretesztek. Mondjuk azt a 20%-ot, ami az albérleti díj és az esetleges törlesztő között lenne. És amikor már biztosan megállapodtok valahol, nem fogják áthelyezni egyikőtöket sem, akkor venni egy olyan házat, ami nagy és kényelmes. És valószínűleg semmi vagy minimális hitellel meg tudjátok venni.
Az igaz, hogy a gyereknek stabilitás kell, de ez inkább érzelmi stabilitást jelent. Az, hogy hol laktok, költözködtök-e, saját-e a ház vagy albérlet, ilyen szempontból teljesen lényegtelen.
most hitelből fogtok túlárazott ingatlant venni
ez még készpénzzel se egy jó történet...
akinek lenne ingatlanra pénze az nem ebbe fekteti...
ez intő jel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!