Elhunyt Édesapám után maradt banki hitelemet köteles vagyok-e fizetni a lent leírt esetben?
Figyelt kérdés
A banki hitel egy kb 400.000Ft volt, amiből megmaradt még 250.000Ft. Ez a hitel egy személyi hitel, se adóstárs, se jelzálog, se semmi más nem volt, egyszerű szabad felhasználásra adott hitelről beszélek. Mikor elhunyt Édesapám tavaly nyáron, a közjegyzőnél nem lett belevéve az öröklési folyamatba, mikor rákérdeztünk a közjegyző azt mondta, hogy nem kell belevenni. Javítson ki egy szakavatottabb személy a témában, de ha nincs a közjegyzőnél az örökölt dolgok közé felvíve, attól még örökölhetem? Ezen kívül elolvastam a hitel szerződési feltételeit, és semmilyen formában nem volt szó arról, hogy a hitelfelvevő halála esetén mi az eljárás. Esetleg a polgári törvénykönyv az irányadó ilyen esetben? Annyi volt az ÁSZF-ben, hogy adóstárs örökölheti, aki ez esetben nincs. Biztosítás volt rá fizetve, mint utóbb kiderült felesleges volt megkötni, mert nem volt Édesapám megfelelően informálva arról, hogy Ő mint akkor már rokkant nyugdíjas, eleve kizárt volt a biztosítottak közül, mivel a rokkant nyugdíjas mivoltában az a biztosítás nem érvényes rá. A bank most kéri a további fizetést, de van-e rá mód, hogy a fentiek tudatában lépjek valamit? Nyilván nem az igazságérzetre épít a bank vagy a biztosító, de mikor meg lett kötve a hitel úgy lett Édesapám tájékoztatva, hogy a biztosító kifizeti ha elhunyna. Szerintetek?2011. febr. 17. 19:35
1/4 anonim válasza:
jogiforum.hu
de még jobb, ha a szerződéssel felkeresel egy ügyvédet, aki átolvassa
2/4 anonim válasza:
Ha örököltél vagyont az édesapád után,akkor követelheti az örökösökön a Bank,az örökség összege erejéig.
3/4 anonim válasza:
Melyik bank? Általában az ilyen hitelekhez van biztosítás,csak nincs tájékoztatva az ügyfél. Segítek,ha tudok! Irj privit!
4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Tisztában vagyok azzal, hogy ha örökölök vagyont, akkor ahhoz örökölhetek adósságot is. De mi a helyzet az én esetemben, ahol a közjegyzőnél az hagyatéki tárgyaláson nem lett felvéve a hagyatékba a hitel? A jelzálogos ház fel lett véve ha jól emlékszem a jelzáloggal együtt. De a hitelt hogy lehet ilyen módon örökölni, ha a hagyatékin szó sem esik róla?
2011. febr. 18. 15:30
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!