Érdemes, nem érdemes?

Figyelt kérdés
Mindenhol azt olvasom, hogy nem érdemes lakáshitelt felvenni, DE VALAHOL LAKNI KELL. Akkor mégis, hogyan tovább?
2011. febr. 11. 10:26
 1/2 anonim ***** válasza:

Attól is függ, milyen a családi helyzeted. Ha egyedül élsz, akkor albérlet, de csak szoba, pár évig spórolsz, aztán kp vagy minimális hitellel veszel házat. Érdemes családtaghoz, baráthoz költözni, úgy általában olcsóbb (pl. ha egy ismerősöd külföldre utazik egy évre, te vigyázol a házába, általában elég csak a számlákat kifizetni).

Ez a módszer mondjuk családdal is működik.

Végül is csak önuralom kell hozzá, hogy kibírd, hogy pár évig _tényleg_ nem költekezel. Rossz érzés (tudom, mert én is ezt csinálom jelenleg), látom hogy mindenki szórja a pénzt, pl. sok szép ruhára, viszont tudom, hogy öt év múlva meglesz a saját lakásom. Igaz, másoknak is lesz, csakhogy hitellel, akkor aztán 15-20 évig kell majd nekik spórolni.

Fontos még, hogy nagyon alaposan nézz körül, mibe fekteted a pénzed, minél nagyobb hozamot érsz el, annál hamarabb meglesz a lakás.

Egy esetben nem igazán lehet ezt kivitelezni: ha egyedülálló vagy és minimálbéred van. Az szinte teljesen elmegy a megélhetésre. De ha mondjuk már ketten vagytok, két minimálbérrel, abból 30-40 ezret is félre lehet tenni havonta. Az évi fél milla, de pl. az első fél milla 5-6 évig fog kamatozni, szóval elég jó hozama lesz.

Ha meg többet keresel, akkor sima liba, kb. 60 ezerből ki lehet hozni egyhavi megélhetést mindennel együtt, tehát egy százezres keresetnél egyedül is 40et félre tudsz tenni. Ha ketten vagytok, még olcsóbb, ketten 80ból megéltek, ebben az esetben 120at is félretehettek havonta (két százezres fizetést feltételezve). Az már kapásból évi majdnem másfél milla. Itt is fontos, hogy jó konstrukciókban elhelyezve 5-6 év alatt a másfélszeresére nőhet.

De ne menjünk ennyire bele, élni is akartok, 100 ezret félretesztek havonta, az öt év alatt 6 milla, kamatokkal simán 8. Abból azért már el lehet indulni. :)

2011. febr. 11. 15:46
 2/2 anonim ***** válasza:

Szerintem a megoldás az esetek nagy részében a következő: gyűjteni, előtakarékoskodni és közben olcsó albérletben lakni.

Lakáskölcsönt tényleg nem éri meg felvenni, mert iszonyú sokat fogsz visszafizetni+egy csomó kockázata van. Másrészt Magyarországon (főleg a nagyvárosokban) éppen a korábbi könnyen hozzáférhető hitelek miatt nagyon túl vannak árazva az ingatlanok az itthoni jövedelmekhez képest, szóval jó kis árcsökkenésnek nézünk elébe (tehát amit ma megvennél mondjuk 10m forintért, az lehet hogy három év múlva már csak 8m-t érne).

2011. febr. 13. 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!