Mennyi idő után évül el egy végrehajtási ügy? 2005-ben egy pénzintézet által BAR-os lettem, úgy, hogy hitelem sem volt és mégis BAR listára kerültem.
2005-ben a számlámra befizettek 30 ezer forintot, a banknál az ügyintéző meg 300ezret könyvelt, ezt a pénzt én meg is kaptam és fel is vettem, mivel nem tünt fel, hogy több van a számlámon. egy hónapra rá kaptam egy felszólító levelet a banktól!!!! ráadásul a félreértés után még volt befizetés a számlámra, ami már minuszban volt. akkoriban ez fel sem tünt mivel igen ritkán használtam a bankkártyát valamint a bank szolgáltatásait.
Megnézettem, a BAR-ban passzívként szerepelek, akkor miért küldenek ilyen jellegű levelet ráadásul nem ajánlott levélként? mit kell/és mit tehetek ilyenkor???
Azért ekkora különbözetet illik ám észrevenni.
De az meg biztos, hogy ha egyszer felvetted a pénzt, ami nem téged illet, akkor amíg azt vissza nem fizeted teljes egészében, addig tartozásod van (és persze azóta mennek rá a késedelmi kamatok is).
Elévülésben meg soha ne is reménykedj, ha pénzintézeteknek, vagy végrehajtónak tartozol. Elévülni legfeljebb az a kölcsön szokott, amit a Józsi bácsi adott neked a szomszédból, aztán 5 éven át nem kereste rajtad.
A bankoknál meg végrehajtóknál minden számítógépen megy, nekik kidobja 5 évenként a gép, hogy próbálják meg behajtani, vagy legalább küldjenek ki egy felszólító levelet a címedre.
Ezzel meg is szakítják az 5 éves elévülési időt, ami ezután újra kezdődik. Így jó eséllyel SOHA nem fog elévülni a tartozásod hacsak ki nem fizeted, viszont addig is megy rá a végrehajtási költség, meg a késedelmi kamat.
Egyébként, miután teljes egészében kiegyenlítetted a tartozásodat, na attól az időponttól számított 5 év múlva kell, hogy levegyenek a BAR listáról.
Nem nagyon értem ezt a történetet. Most akkor visszafizetted vagy sem?
Rátettek a számládra 300eFt-ot, amit nem vettél észre, és aztán 1 hónap múlva küldtek egy levelet kb. 305eFt-ról, amire megsértődtél, és ahelyett hogy befizetted volna a jogos 300 ezren kívül azt a +5eFt-ot, majd kérted volna az 5000Ft visszaadását, te azóta sem fizetted vissza a 300eFt-os összeget és most meg már 600eFt lett belőle?
Tanács:
1,Fizesd vissza a bank jogosan követelt 600eFt-át, mert lenyúltál tőlük évekkel ezelőtt 300eFt-ot.
2, Legközelebb ha + pénz érkezik a számládra és még kamat is, akkor fizesd vissza a teljes kért összeget, majd amikor ez megvan, akkor kérd hogy fizessék vissza neked a jogtalan kamatot. Most akkor 5000Ft-on menne a vita és nem 600ezren! Egyébként vissza is fizették volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!