Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mi éri meg jobban, egy lakást...

Mi éri meg jobban, egy lakást kiadni albérletbe, vagy pedig eladni és az árát berakni a bankba kamatozni?

Figyelt kérdés
Külföldön élünk, van egy lakásom, amit 30ezerért lehet kb. kiadni havonta. Az értéke 7 millió forint. Sok gond van az albérlőkkel, gondoltam eladnám, nyugodtabb lennék. Banki oldalakon nem nagyon találtam információt, bár lehet én vagyok ügyetlen. Még egy kérdésem lenne, banki betét kamata után kell jövedelemadót fizetni?
2011. jan. 18. 21:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%

Úgy tudom hogy ha ingatlant adsz el akkor ingatlant kell venned az árán mert különben megadóztatnak. Nem tudom mennyi az adó.

Amúgy 7 millió után évente 7%-os kamattal kapsz évi 490.000-et. A 7%kamat nem mindenhol van, van ahol több de csak pár hónapra érvényes, van ahol kevesebb.

Albérleti díjként 360.000-et tudsz bezsebelni 1 évben de neked kell állnod a ház karbantartását. Pl: festetés, csőtörés javíttatása...

2011. jan. 18. 22:09
 2/11 anonim ***** válasza:
75%

Egyértelműen eladni. Kevesebb macera, több pénz.

Viszont érdemes leülni egy hozzáértővel, valószínűleg a ház ára után mindenképp kell adóznod, viszont azt tudom, hogy hosszú távú betéteknél van lehetőség a kamatadó elkerülésére.

2011. jan. 18. 22:12
 3/11 anonim ***** válasza:
64%

A fenti két opció közűl valószinűleg egyik sem éri meg igazán.

Ha a lakás 7 millióért eladható, alighanem magasabb bérleti díjat is ki lehet hozni belőle. Ha viszont csak havi 30-at tud hozni, akkor nehezen elképzelhető, hogy 7 milliót érne.

Én inkább két másik megoldás közűl választanék.

A: megbíznék egy hozzáértő ingatlanost a kezelésével.

B: megtanulnék befektetni, és a banki kamatnál lényegesen többet kihoznék az árából.

2011. jan. 18. 23:18
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Én a helyedben a következő tényezőket venném figyelembe:

Ha 5 évnél rövidebb ideje van a tulajdonban az ingatlan, akkor eladás esetén adózni kell.

Ha Bankban van a pénz, és a kamatot/hozamot 5 évnél hamarabb akarom kivenni, 20% a kamatadó.

Ha albérlőm van, lelakja a lakást, nem fizethet, közüzemi tartozást halmozhat fel.

Mi van, ha nem tudom eladni annyi idő alatt, amíg kiutazom?

Mennyi időre megyek ki?

Ha visszajövök, hol fogok lakni?

Ezek alapján döntenék.

2011. jan. 19. 06:38
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Évente egyszer, egy hónapra jövünk haza, de mivel albérlők vannak a lakásban, úgysem tudtuk használni a lakást. Idén gondoltam arra a lehetőségre is, hogy keresek egyetemistákat, mivel ők ugye nyáron nem használják az albérletet, hanem hazamennek, és akkor mi tudunk a lakásban maradni addig.

30 ezernél nem nagyon lehet többet kérni érte, a legtöbb 35, de az már tényleg a plafon.

Jó lenne másba befektetve többet keresni vele, de sajnos nem olyan könnyű megtanulni forgatni a pénzt. Főleg hogy jelen pillanatban ez az egyetlen vagyonkám, apai örökség. Meg lehet annyira nem is vagyok bátor sajnos, hogy különösebben mernjek kockáztatni.

2011. jan. 19. 06:59
 6/11 A kérdező kommentje:
11 éve az enyém, és nem hiszem, hogy visszajönnénk lakni a közeljövőben, ha csak nem történik valami extra.
2011. jan. 19. 07:02
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha 11 éve vetted, akkor már nem kell adózni az eladás után.

A banki kamat után most már "csak" 16 % az adó. Számold ki, jobban megéri eladni, így nincs kockázata hogy lelép az albérlő, tönkretesz, stb.

2011. jan. 19. 12:44
 8/11 anonim ***** válasza:
90%
Esetleg ha nem égetően fontos az a pénz, akkor tedd hosszú lejáratú betétbe, hogy amikor kiveszed, ne kelljen utána adóznod. De mindenképp az eladás a jó :)
2011. jan. 19. 13:57
 9/11 anonim ***** válasza:

"30 ezernél nem nagyon lehet többet kérni érte, a legtöbb 35"

Ebben a formában biztosan nem igaz. 300 millió dollárt is lehet kérni érte, naponta - csak nem fogják megadni.

Éppúgy, mint a 7 milliót sem. Teljesen irreális, hogy 7 milliót lehessen kapni egy olyan lakásért, amit nem lehet 35 ezerért kiadni.

A pénzeddel a harmadik legrosszabb, amit csinálhatsz, hogy beteszed a bankba. Az első az elherdálás; a második az ágyneműtartóban, befőttesüvegben őrizgetés. Ha nem tanulod meg a befektetést, akkor ingatlanban jobb helyen van, mintha a bankban pihentetnéd. Azt javaslom, keress valakit, aki ért hozzá, és bízd meg, hogy adja ki a lakásod. Nem neked kell ezekkel a dolgokkal foglalkoznod külföldről.

2011. jan. 20. 01:38
 10/11 anonim ***** válasza:
Ezt a kérdést, pontosan ezekkel a "paraméterekkel", most írtam ki, csak az "egyebek" kategóriában. Elképesztő véletlen !
2016. okt. 27. 09:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!