Felvegyem-e a diákhitelt?
A diákhitel visszafizetésének az az egyik szabálya, hogy minimum a bérednek egy bizonyos %-át kell törlesztésre szánni, de ez sajnos sok esetben félrevezető és később gondot okozhat, ha csak ez a szabály alapján szeretnél törleszteni.
Pl ha valaki a minimálbér után fizet 10%-ot és felvett kb 1 mill Ft-ot, az évről évre azt fogja tapasztalni, hogy a tartozása folyamatosan nő, sosem fogy el..Miért?
Segítek neked nagyjából kiszámolni, mire számíthatsz, ha felveszel 750.000Ft-ot:
Jelenleg a diákhitel éves kamata 8,5%, tehát a 750.000Ft hiteledre egy év alatt (750.000*0,085=)63750Ft kamat tevődik rá.
Ha ezt elosztod 12-vel, akkor nagyjából megkapod, mennyi az a havi törlesztőrészlet, ami befizetésével még semmit nem fogy a hiteled, tehát ennél mindenképpen többet fizess havonta.
Pl havi 20.000Ft-tal számolva már 240.000Ft-ot fizetsz, ebből a kamatra elmegy kb 60.000Ft, a többi már tőketörlesztés.
A következő évben már csak 750.000Ft-180.000Ft-tal fogsz tartozni, erre jön a 8,5%-kos kamat, így egyre gyorsabban elfogy a hiteled, mert ebben az évben a 240.000Ft-os éves befizetésből már csak 48.450Ft megy kamatra, a többi tőketörlesztés.
A számítás nem teljesen pontos, mert napi kamatszámítás és havi törlesztés van, de túl nagyot nem tévedsz, ha az útmutatásaim szerint számolsz.
Azért vicces, hogy volt egy válaszoló, aki neked segíteni akart, de kétségbe vonta a pénzügyi döntésed helyességét, erre te elkezdesz vele személyeskedni(kötekedős majom?). Aztán mikor hasonló hangnemben válaszol, még van képed leírni, hogy ő kapta fel a vizet? Amúgy igaza van, mert ha neked havi pár ezer munka nélkül is fizethető, akkor előre is össze tudnád dobni az összeget az utazásra. A nagybetűs életet adóssággal kezdeni egyetlen nyári út miatt, még ha az adósság nem olyan magas, hát elég gáz. Miért nem mész 1 évvel később például? Egyébként Finnország fasza hely.
Ami a kérdésedet illeti, könnyedén ki tudod számolni, vagy legalábbis megbecsülni. 8,5% az aktuális diákhitel kamat. Ha jól tudom ez éves kamatos hitelkamat, tehát ez alapján már ki tudod számolni, majdnem diplomás embernek ez nem okozhat problémát, te meg amúgy sem írtad le, hogy a minimummal törlesztenéd, vagy többel, és ha többel akkor hány év alatt gondoltad törleszteni(ha 10 év, akkor simán sokszorosát ki kell fizetned, ha 1 év akkor meg 82 ezer körül).
Utolsó előtti: 75 ezer ft-ról lenne szó, nem 750ezerről:)
Utolsó: Nem érzem úgy, hogy segíteni akart, inkább kötekedni. Nem azt kérdeztem, mi történik, ha nem törlesztem, hanem mennyi kamatra számíthatok. Egyébként 2 évre gondoltam kb.
Azért diákként elég nehéz összeszednem 75-ret, szerintem ebben egyetértesz velem.
és végül, hogy miért nem 1 év múlva? Mert most nyáron van rá egy olyan lehetőségem, hogy totál ingyen lenne a szállás.
De egyébként lehet hagyom az egészet a francba, és megvárom, míg lediplomázom, és arra kapok némi pénzt
Diákhitel = csapda
Írd be a google keresőbe, hogy "diákhitel csapda", aztán olvass!!!
Csak akkor vegyél fel ha végképp nincs más megoldás és élet halál kérdése a pénz!
Én a helyedben nem vennék fel semennyit. A törlesztés problémás, és neked semmiképpen nem éri meg. Persze az jó, hogy hirtelen pénzhez jutsz, de hidd el. Visszafizetni már nem lesz ilyen jó dolog.
Én már lassan 2 milliónál járok. Már megbántam az egészet.
Bárcsak ne lenne hitelem. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!