A párommal lakást szeretnénk venni..Így kaphatunk hitelt? Babát várok és már kiidegeskedtem magam emiatt.
Szia!
A szocpol 2,4 milla, a további önerő 1 milla, a hitel pedig 9,5 milla. 2,4+1+9,5=12,9 milla. 12,9 mill Ft forgalmi értékű új lakásra felvehető a Hitelbiztosítéki érték 100%-a is, ami akár 10-11 mill Ft is lehet, de nem minden banknál és nem mindenki számára. Egy biztos, mindenképpen olyan bankot válasszatok, ahol van lehetőség úgynevezett "magas finanszírozásra" (ERSTE, AXA, K&H, FHB), mert így van esély a 9,5 mill Ft hitelre, de szerinem ekkora összeg nem működik fedezet lapon, csak jövedelem alapon. Célszerű lenne még egy olyan adóstársat is bevonni, aki csak a jövedelmeteket megerősítésére szolgálna, pl valamelyikőtök szüleit. (Megfelelő jövedelem esetén sok banknál kamatkedvezményt lehet kapni, tehát mindenféleképpen érdemes minden lehetőségnek utánajárni.)
Az előttem válaszolónak mondanám, de igaz... Igaz a HB 90% CHF alapon és a HB 100%m is Euro alapon, de nem minden bankban és nem minden lakásra!
Tudom, mert ezzel foglalkozom, ez a munkám.
Az előttem válaszolónak: a "HB" jelen esetben egy meghatározás, azaz Hitelbiztosítéki Érték és nem bank. A bank által becsült forgalmi értéknél valamivel alacsonyabb szám(75-90%-a), ami attól függ, hogy mik az ingatlan paraméterei. Hol van, miből épült, új/használt, milyen állapotú, stb, stb. Ennek az értéknek adják bizonyos %-át hitelbe, tehát nem a forgalmi érték 100%-át, csak a HB 100%-át lehet hitelbe felvenni, de jelenleg csak az ERSTE bankban.
Nem új lakás/ház, nem megfelelő jövedelem esetén ez az érték jóval alacsonyabb is lehet.
Sajnos a bankok tavaly október-november táján nagyon komoly szigorításokat vezettek be, szinte naponta módosították a hitelhez jutás feltételeit.
A legtöbb bank megszüntette a CHF alapú hitelezést, vagy az égbe emelte a kamatát, csak euro, vagy forint alapon ad hitelt sokkal magasabb kamaton, mint pl tavaly őszig és szinte mindegyik csökkentette a lakás árához képest felvehető hitel nagyságát (devizanemtől függetlenül).
A legdrasztikusabban az OTP változtatott, ott max a lakás értékének kb a felét lehet hitelbe felvenni 2008 novemberétől és nagyon felemelték a kamatokat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!