Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Bitcoin nyereség után is kell...

Bitcoin nyereség után is kell adót fizetni? Ha igen, hogyan?

Figyelt kérdés

Korábban mindig apránként különböző árfolyamon vettem bitcoin-t. Most egy picit visszaesett ezért most pláne szeretnék vásárolni, hogy később amikor ismét kiugrik az árfolyam akkor ki tudjam fizetni.

De ugye akkor nyereségem lesz és nem tudom az után kell-e - ha igen hogyan - adót fizetni? Illetve hogy tudom követni mennyi befizetésem után mennyi adót kell fizetni ha sokszor össze-vissza (különböző árfolyamokon) fizettem be.

Crypto.com app-ot használom BTC vásárlásra. Azon belül hol tudom megnézni, hogy adott befizetésemnek mennyi lett a nyeresége? És ha folyamatosan változik az árfolyam, akkor honnan tudom, hogy éppen melyik aktuális hozam után kell adózni?

ma 19:31
 1/6 anonim ***** válasza:

Igen, Magyarországon a bitcoin nyereség után adót kell fizetni. A jelenlegi szabályok szerint (2025-ben) a kriptovaluta-nyereségre 15% személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetni, amit a realizált profit után számítanak ki – vagyis akkor, ha eladod a bitcoint, és forintban vagy más eszközben megkapod a nyereséget. A számítás alapja az eladási ár mínusz a vételi ár (beszerzési költség).

Csak az eladáskor kell adózni, nem a vásárláskor vagy az árfolyam-ingadozáskor. Pl. ha 100 000 Ft-ért vettél bitcoint, és 150 000 Ft-ért adod el, a 50 000 Ft nyereség után 15% SZJA-t fizetsz, 7500 Ft-ot.

A korábbi vásárlások árát (beleértve a tranzakciós díjakat) levonhatod az eladási árból. Ha több árfolyamon vettél, az összes beszerzési költséget összeadhatod, és az eladás arányában számolhatod a nyereséget (FIFO – "első be, első ki" módszer ajánlott).

Az adóévet követő évben (pl. 2026 májusáig 2025-ért) az SZJA-bevallásban kell szerepeltetni a NAV-nak.

Jegyezd fel minden vásárlás dátumát, mennyiségét, árát és díjait (pl. Excelben). Ha eladsz, a legrégebbi vásárlások költségét vonod le először (FIFO), vagy használhatsz kripto-adószámító szoftvert (pl. Koinly, CryptoTaxCalculator), ami ezt automatizálja.

Crypto.com app: A nyereségedet az app nem mutatja ki közvetlenül, de a "Transaction History" vagy "Trade History" menüben láthatod a vásárlásaidat és eladásaidat. Exportáld a tranzakciókat CSV-fájlba (általában a "Accounts" vagy "Wallet" részből), és számold ki a nyereséget (eladási ár - vételi ár).

Az árfolyam változása nem számít, amíg nem adod el. Az adó a konkrét eladás pillanatában érvényes nyereségre vonatkozik. Ha most veszel olcsón, és később drágán adsz el, csak az eladáskori nyereség adóköteles.

Amúgy a Crypto.com adatait szinkronizálhatod egy adószámító appal (pl. Koinly), ami figyeli az árfolyamokat és kiszámolja a nyereséget/adót. Így nem kell manuálisan követned a kaotikus vásárlásokat.

ma 19:44
 2/6 anonim ***** válasza:
0%
Hülye aki bevalja. De jah amúgy kellene
ma 19:56
 3/6 A kérdező kommentje:

Tehát ha csak "parkoltatom" a BTC-t a számlán akkor nem kell aggódnom. Azt követően kell majd bevallani, ha FIAT-ra (vszeg euró) váltom majd át egy szép napon (mikor 500k $ lesz remélhetőleg a btc)? Amúgy forintban fizettem be.

Ennek a FIFO-s dolognak utána kell néznem, mert elég bonyolultnak hangzik.

Egy egyszerű példát tudsz rá mondani?

Két kérdésem még lenne:

1) Gondolom majd májusban lesz a bevallás és ha jól gondolom a 2024-es év btc nyereséget (átváltás fiat-ba, persze ha lett volna) kellene bevallani a 15%-ot.

Ilyenkor a Tranzakciós előzmények exportáláskor milyen időintervallumot vegyek alapul a bevalláskor? (nyilván ha most realizálnék nyereséget fiat-ra történő átváltássa)

Egész 2024-es tárgyévet, ha jól értem?

2) Ilyen adószámító appnak (Koinly pl.) akkor is be tudom adni a korábbi infókat, ha most töltöm le vagy csak a későbbi tranzakciókat lehet vele feldolgoztatni?

ma 20:10
 4/6 anonim ***** válasza:

Igen, ha csak "parkoltatod" a BTC-t a számlán, nem kell aggódnod, mert adózási kötelezettség csak akkor keletkezik, ha fiat-ra (pl. euróra) váltod. Amíg kriptóban tartod, nem kell bevallani, csak az átváltáskori nyereség után kell adózni, ami nálad forintban befizetett összegből számolódik majd.

FIFO-ra példa:

Tegyük fel, hogy vettél 1 BTC-t 2023-ban 10 millió Ft-ért, majd 2024-ben még 1 BTC-t 15 millió Ft-ért. 2025-ben eladsz 1 BTC-t 20 millió Ft-ért. A FIFO (First In, First Out) szerint az elsőként vett BTC-t adod el, tehát a nyereséged: 20M - 10M = 10M Ft, ebből 15% adó, azaz 1,5M Ft.

1) Igen, a 2024-es év nyereségét 2025 májusában kell bevallani (határidő május 20.), 15%-os SZJA-val, ha fiat-ra váltottál. A tranzakciós előzmények exportálásakor az egész 2024-es tárgyévet vedd alapul (jan. 1. - dec. 31.), mert az adóévet teljes egészében nézik. Ha most váltanál, akkor az idei (2025-ös) évre ez 2026 májusában lenne esedékes.

2) A Koinly-hoz (vagy hasonló appokhoz) utólag is beteheted a korábbi tranzakciókat, ha exportálod a tőzsdei előzményeket (pl. CSV fájlban) és feltöltöd. Nem csak a letöltés utániakat tudja feldolgozni, hanem a múltbeli adatokat is, ha megadod neki az infót.

ma 20:26
 5/6 A kérdező kommentje:

"Tegyük fel, hogy vettél 1 BTC-t 2023-ban"

Vagyis teljesen visszamenőleg kell "feldolgozni" a tranzakciókat mióta használom a crypto.como-ot?

Tulajdonképpen 2021 körül vettem anno 2-3 százezer forintért de veszteségesen akkor kiszálltam belőle. 2024 őszétől vásároltam többet (150-190 ezreket egy-egy napon), de jelenleg 1,3 millió ft a bitcoin-om értéke. Ez nem tudom mekkora nagyságrendnek számít, ha esetleg valamit rosszul vallok majd be. Milyen következménye lenne legrosszabb esetben?

Érdemes lenne könyvelőhöz elmennem?

ma 20:39
 6/6 krwkco ***** válasza:
50%

Teljesen téves, amit az előző hozzászólók írtak. A kriptovalutás ügyletek nem úgy adóznak, mint pl. a részvények, ETÜ ügyletei.

Hanem az SZJA tv. 67/C szerint. Nem kell és nem lehet a vételt és eladást párosítani.

Egy példa: Ha egy évben csak vásárolsz, akkor azt abban az évben be kell vallani, mint veszteséget. Ha a következő évben csak eladsz, akkor az a teljes bevétel a bevallásban nyereség. Az előző 1 és 2 évre adókiegyenlítést alkalmazhatsz. Az annál korábbi évekre nem.

Ha egy adóévben vétel és eladás is van, akkor a különbözetet kell bevallanod. A költségeket levonhatod.

Csak a fiat -> kripto és kripto -> fiat ügyletek számítanak. Az adott napi MNB árfolyamon forintra átszámolva.

ma 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!