Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Felvennétek ekkora hitelt?...

Felvennétek ekkora hitelt? Rosszul fogom fel?

Figyelt kérdés

Én kb szó szerint félek a hiteltől. Úgy érzem jelenleg, hogy amíg nem jár le a törlesztő, nem lenne nyugodt éjszakám, és folyton félnék attól, hogy mikor üt be valami geb@sz ami miatt egész életünkre eladósodunk. Tuti nem mennék addig nyaralni, vagy semmi alap szükségleten kívüli dolgot nem vennék és emiatt romlana az életminőségem.

Viszont saját házra is nagyon vágyom már és amilyen ütemben szállnak el az árak tisztában vagyok azzal is, hogy kb sosem érnénk utol készpénzzel a piacot. Most külföldön dolgozunk a párommal, és találtunk egy otthont ahol eltudnánk képzelni az életünket. Viszont ehhez 35 millió forintnyi hitelt kellene felvennünk.

Eléggé megijeszt az összeg. Viszont ha meghúzzuk a nadrágszíjat, félre tudunk tenni havonta tisztán másfél milliót és így sokkal hamarabb megszabadulnánk a hiteltől .

Tapasztalatokra vagyok kiváncsi, mennyire rizikós ez az összeg, más hogyan vélekedne róla? Ez lenne az első hitel kérelmünk, mindig is szabad emberek voltunk, a szüleim lakásában éltünk amíg anyum az élettársával élt. Most màr haza költözött, így mindenképpen kellene a saját. Köszi ha irtok róla, akár a racionális akár a lelki oldaláról!

27n

tegnap 09:48
 1/7 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem ebben az esetben hasznos. Ha másfél milliót tudtok havonta félretenni, az azért elég biztonságos szituáció. Mi is kb így állunk, én nem menekülnék el egy 35 milliós hiteltől, ha ezen múlna az előrelépés. Sok közeli barátom vett fel ekkora hitelt, és tök jól érzik magukat az új körülmények között.
tegnap 09:55
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem simán.

Én egyébként a párommal együtt max 30 milliót vennénk fel, mert ez az az összeg, ami 20 év alatt csak a jelenlegi albi árát fizetve nullázódik. Emellett félre tudunk mellette tenni annyit, hogy gyorsan (3-5 év alatt) elő tudjuk törleszteni. Illetve ezt a fix törlesztőt ki tudjuk fizetni akkor is, ha az egyikünk huzamosabb ideig elveszti a munkáját.

Szóval ezekkel kalkulálnék:

- mekkora törlesztő az, amit egyedül is be tudsz te és a párod is vállalni (vagy a rosszabbul kereső fél) amellett, hogy akkor az egyéb költségeket is abból az egy (kisebbik) fizetésből kell megoldani

- mennyit fizettek most lakhatásra

- mennyi idő alatt reális előtörleszteni

stb

tegnap 10:00
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen hitelt kell felvenni, és házat venni...

de...a legnagyobb bukta a ház...hol vennétek, mennyit kell rákölteni, hogy lakható legyen?

ettől is nagyobb probléma a szomszédság...erre kellene figyelni inkább...

tegnap 11:26
 4/7 anonim ***** válasza:

Ingatlanvásárláskor az ingatlan lokációjára jellemző elérhető jövedelmeknek lesz kitett a vagyonod. (Akár te élsz ott és függsz a környékbeli munkalehetőségektől, akár bérbe adod és a bérlő fizetőképessége múlik majd azon.) Ha a környék gazdaságilag jobban fellendül, mint azt a vételkor a piac várta, akkor nyereséges volt ott ingatlant venni, ha a környék a várakozásokhoz képest lassabban lendül fel vagy lepusztul, akkor veszteséges volt ott ingatlant venni.

A hitel (tőkeáttétel) szerepe annyi, hogy ezt a potenciális nyereséget vagy veszteséget az önerő/tőkeáttétel aránytól függően sokszorozza.

Ezt a gazdasági eredményt az egyszerű kisemberek nem is igazán tudatosítják, mert senki nem számolja ki nekik egy papíron, hogy itt van mínusz ennyi meg annyi millió, ezt buktad a befektetésen gazdaságilag. Leginkább ott érhető tetten számukra, amikor alig lehet fizetőképes bérlőt találni, nem emelkedik az elkérhető bérleti díj inflációt elérő mértékben sem, tehát nem igazán térül meg a befektetett tőke; vagy ha ő maga éli le az életét az ingatlanban, azon kapja magát hogy egy elszegényedett kisnyugger aki kifűteni is alig bírja a házát, ha gyógyszert akar venni.

Jól kell megválasztani tehát a helyszínt, jó számra kell tenni a zsetonokat a rulett asztalnál, főleg ha a zsetonok fele kölcsönből van…

tegnap 12:12
 5/7 anonim ***** válasza:

"nem lenne nyugodt éjszakám, és folyton félnék attól, hogy mikor üt be valami geb@sz ami miatt egész életünkre eladósodunk. "

Akkor ne hitelt vegyél fel, hanem spóroljál, addig nem mégy nyaralni, stb.

Én már 18 éve nem voltam nyaralni, de lakhatási gondom és vagyoni helyzet miatti álmatlan éjszakám se volt sosem.

tegnap 14:41
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Spórolunk jó pár éve, otthon nem volt sok eredménye csak kb másfél éve mióta kijöttünk. De azt veszem észre, hogy hiába lesz meg mondjuk két év múlva ez a 35 millióknk, ha akkor majd kimondjuk 50 lesz a ház. Utána szinten hitelhez kell folyamodni csak már idősebbek is leszünk. Szóval lakás témában én ezt nem latom jó ötletnek. Úgyhogy kb belevágunk a hitelbe..

tegnap 14:54
 7/7 anonim válasza:
Hát azért ez manapság minden, csak nem nagy összeg, főleg nem ingatlanra. Lehet félni az élettől, csak majd ne lepődj meg, ha az elmegy melletted.
ma 06:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!