Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mit érdemes még nézni ETF...

Mit érdemes még nézni ETF kiválasztásakor?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Alábbi szempontok alapján próbálok megfelelő ETF-eket választani, remélem jó úton vagyok ebben.

Alap mérete? Minimum 1 M dollár felett legyen?

Mióta van jelen? Gondolom ami 1-2 éves az rizikósabb mint ami pl 20 éves?

YTD szám minél nagyobb annál jobb?

Minél kisebb a költség annál jobb?

Replikáció, elosztás...ezekben már döntöttem.

Minden segítséget köszönök!

tegnapelőtt 16:51
 1/5 anonim ***** válasza:
52%

Leginkább azt, hogy mit követ az ETF.

Onnantól egy nagy alapkezelőt választasz (itthon BlackRock vagy Vanguard általában) és minden faxa.

Persze, "jobb" ha nagyobb alap, ha régebb óta a piacon van, ha alacsonyabb a költsége, de ezek egy átlagos ember számára elhanyagolhatók.

A YTD számmal nem tudom pontosan mire gondolsz, de ha az éves hozamra, akkor az azonos mögöttes termék (pl adott index) esetén nagyjából azonos kell, hogy legyen.

tegnapelőtt 17:06
 2/5 A kérdező kommentje:

Mit követ? Az indexre gondolsz?

Illetve amit még láttam, hogy pl egyiknél 100 dollár, másiknál 300

Ennél mit érdemes nézni?

köszönöm

tegnapelőtt 17:10
 3/5 anonim ***** válasza:
76%

Igen, indexre. (nem feltétlenül index, lehet arany is vagy valuta akár, de általában index)

Az adott ár jelen esetben szintén mindegy. Nézd meg a relatív változást (mondjuk egy adott időszakra), két sp500 etf nagyjából ugyanannyi százalékkal változik, arbitrázs miatt, annak ellenére hogy az egyik 100 dollár a másik meg 600.

Ja igen, annyit hozzá teszek most, hogy így eszembe jutott ahogy leírtam, hogy nem mindegy, hogy az alap milyen valutában van. Ha egy sp500-at, ami usd alapú index, euró alapú ETF-ben veszel, akkor az értékváltozásba beleszámít az usd-eur árfolyama is.

Pl az elmúlt egy hónapban sokat erősödött az usd az euróhoz képest, szóval ha összehasonlítod az euró alapú VUAA és a dollár alapú VUAA ETFet, nagy lesz a hozam különbség (-.21% vs -2.43%). Ez nem azért van, mert az egyik jobban teljesít, mint a másik, hanem mert az egyik valuta jobban teljesít, mint a másik. A mögöttes valódi érték (nagyjából) ugyanannyi maradt. Fura példa, de megeshet az, hogy az ETF-ek értéke csökken, de ha eladom és visszaváltom forintra, nyereséges leszek.

Lehet spekulálni ezen, de ugyanoda lyukadunk ki, hogy egy átlagembernek mindegy.

tegnapelőtt 17:23
 4/5 anonim ***** válasza:
82%

- A teljes költség alacsony legyen.

- Ne legyen kicsi a nettó eszközérték, mert azt nagyobb eséllyel olvasztják bele nagyobb alapba

- Lehetőleg full vagy minta alapú fizikai replikációval kövesse az indexet nem pedig szintetikusan (ez utóbbi olcsóbb tud lenni, de kockázatosabb mert egy TRS derivatíva van benne egy darab bankkal szemben, ami be is dőlhet)

tegnapelőtt 18:19
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen!
tegnapelőtt 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!