Mi tevő legyek? Megbolondulok
6,2 millió forintért vettünk új autót. Szüleim kölcsönöztek 3 millió forintot, barátnőm 1,2 millió forintot. Én adtam 2,3 millió forintot.
Akartam felvenni hitelt autóhitelt, csak a szüleim nem akarták, hogy fizessek rá, akkor inkább adtak kölcsön pénzt.
Barátnőm is adott pénzt, de ő nem kölcsönzött hanem adta a pénzt bele az autóba úgy mint én.
Barátnőm anyjával ezt nem vitattuk meg, hogy ő mit mond erre. Anyós azt mondta, hogy fizessem ki a lányát. De mondom közösen vettük az autót, és a barátnőm azt mondta, hogy nem kell vissza adnom a pénzt amit bele adott. De hogyha valami történne akkor hogy ki kell őt fizetnem és ha eladnám a kocsit akkor annak a felét is a barátnőmnek kell hogy adjam.
Oké a szüleimnek fizetem havonta, de barátnőmnek nem kell, mert Barátnőm azt mondta, hogy nem kell vissza adnom neki a pénzt. De hogy nincs neki semmi az autóból mert nem jár autón mert nincs jogsija. Anyós is úgy beszél hogy mi haszna van a lányának az autóból hogy semmi. Csak az a fő hogy hordom őket mindenhova mind a tojásokat. Hogy úgy lenne igazságos hogy a barátnőmnek is havonta fizetnék csak én nem tudok annyi összeget fizetni szüleimnek is, barátnőmnek is. Mondom anyósnak nem úgy egyeztünk meg a lányával, a lánya úgy mondta ad beléje és hogy nem kell azt vissza adnom.
Csak most mindenféle gondolatok járnak az agyamba, hogy ha neadjisten szakítanánk akkor nehogy 24 vagy 36 óra múlva adjam vissza a 3 millió forintot amit bele adott a barátnőm. Mert nem úgy egyeztünk meg. Sajnos hogy nem írtunk sehol róla papírt.
Most mit csináljak? Nehéz helyzetben vagyok..kérlek segítsetek
Megőrülök
"Ha pl a kocsi értéke lenne 5 millió forint akkor abból 3 adnék a barátnőmnek?"
Akkor a kocsi értéke az eredeti érték 5/6,2=80,6 %-ára csökkent. Vagyis a barátnőd által adott 1,2 millió 80,6%-át kellene odaadnod neki. 968 ezer forintot.
"Kölcsön van, annyi jár vissza, meg a kamat, amiben megegyeztek."
A kérdező elmondása szerint az 1,2 millió nem kölcsön volt. Közösen vásároltak egy tárgyat, amit közösen birtokoltak és közösen használtak. Akkor is, ha a forgalmiba csak a kérdező volt tulajdonosként bejegyezve.
Egyébként az élettársi viszony megszűnésekor nem csak az autón kell megosztozni, hanem minden vagyonnövekményen. A hozzájárulás mértéke arányában. Amibe beletartozik az együttélés alatt a teljes kereset, a végzett házimunka értéke és a külső forrásból az egyik félnek adott pénzek is. Előzetes írásos megegyezés híján ez elég bonyolult és nehezen bizonyítható tud lenni.
Semmi értelme nem volt annyiért autót venni, lenullázni magad. Fele annyiért is lett volna bőven biztonságos, jó autó.
Anyósodat nyugtasd meg, ha szakítottok, majd eladod és arányosan kifizet barátnőd.
Most is írhattok róla papírt.
Autótulajdonosnak ki van megjelölve? Azt is lehet módosítani.
"Kölcsön van, annyi jár vissza, meg a kamat, amiben megegyeztek."
Nincs kölcsön, hiszen a barátnő már eleve sem kérte visszafizetni az összeget, tehát visszafizetési kötelezettség nélkül kapta a kérdező a pénzt. Ezt hívják ajándéknak.
Magánszemélyek között az ajándék SZJA-mentes, viszont ajándékozási illeték-fizetési kötelezettség terhelheti a megajándékozottat, ha nem egyenesági rokonok között, házastársak között, testvérek között, valamint bejegyzett élettársak között történt az ajándékozás.
Akkor nem számítana jogilag ajándéknak, ha a barátnő is tulajdonrészt szerzett volna az autón.
"Válás" esetén az élettárs is kérvényezheti a bíróságot, hogy a közös élet alatt szerzett vagyontárgyakból az élettárs is részesüljön, mivel jogilag automatikusan a házasság alatt szerzett vagyontárgyak számítanak csak közös vagyonnak. Viszont az élettársnak is van joga "osztozkodást" kérvényezni a bíróságtól az együttélés alatt szerzett vagyonon.
Ha tudod bizonyítani, hogy a gépjárművet különböző emberek kizárólag neked szánt ajándékából, vagy kölcsönből vetted, akkor az nem lesz alapja egy osztozkodásnak sem.
Kérdező! Te nem tartozol semmivel a barátnődnek, hiába is pampog az anyós.
A gépjármű eladása esetén viszont szép gesztus lenne, ha az eladási ár barátnőre eső hányadának megfelelő összeget megfizetnél neki. De erre sem vagy köteles, hiszen ajándékként kaptad azt a bizonyos 1,2 millió forintot -> ráutaló magatartással, mert iratot nem állítottatok ki róla.
Én jogilag ezt látom...
Kizárólag azt tartom aggályosnak, hogy a NAV felé nem lett bejelentve ez az ajándékozás 30 napon belül ajándékozási illeték kiszabása végett.
15-ös voltam.
Mi a véleményed a leírtakról krwkco?
Tudom, hogy "szakmabeli" vagy, azért kérdezem. Én jogilag így látom a helyzetet. De a te meglátásod egyszerűbb, nem biztos, hogy túl kellene bonyolítani némi ajándékozási illetékkel a dolgokat. A dolog bonyolultsága nyilván azon múlik, hogy mennyire betonbiztos a két fél között a kapcsolat, lesz később belőle "szemétkedés" egymás irányába vagy sem.
Köszi az együttgondolkodást!
Add el az autót és fizess ki mindenkit.
Te nem engedhetsz meg magadnak egy 6m-s autó ha 2 embertől és a banktól kell rá pénzt kunyerálnkd.
Az, hogy nem ajándék volt.
A pénzt azzal a célból adta a barátnő, hogy autót vegyenek, aminek ő is hasznát látja. Nem "ellenszolgáltatás nélküli" juttatás volt.
És nem döntő, hogy kinek a neve van a forgalmiba tulajdonosként bejegyezve vagy pl. ingatlan esetén ki szerepel a telekkönyvben. Az ilyen tulajdon is kötelező módon megosztásra kerül a kapcsolat megszűnésekor. A vagyonnövekedés vagy -házasság esetén- a közös vagyon részeként.
'Tudom, hogy "szakmabeli" vagy...'
Nem vagyok jogász. Autós vagy gazdasági kérdéseknél is szoktam okoskodni. Az se a szakterületem. :-)
# 19!
Azért írtam így: "szakmabeli".
"És nem döntő, hogy kinek a neve van a forgalmiba tulajdonosként bejegyezve vagy pl. ingatlan esetén ki szerepel a telekkönyvben. Az ilyen tulajdon is kötelező módon megosztásra kerül a kapcsolat megszűnésekor. A vagyonnövekedés vagy -házasság esetén- a közös vagyon részeként."
Ezzel viszont nem értek teljesen egyet. Ugyanis ez nem automatikusan megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!