Idén nyitottam meg mind a két lányomnak 2032/S babakötvényt, start számlát. Nagyobbik lányomnak utaltam 1.200.000 Ft 1.340.000 Ft van rajta azt írta ki 2024.12.02.-án kap 200.000 Ft kamat jóváìrást de ezt még nem kapta meg. Mikor fog jóváírodni?
Esetleg valamit félre értettem?
Előre is köszönöm.
“ Ha ismered a pénzügyi rendszer működését akkor tudhatod, hogy a Forint értéke a 0-ba tart. Az hogy mikor érjük el a 0-át az már más kérdés, viszont mivel a Forint egy fiat pénz ezért el jön majd az a pont valamikor a jövőben amikor a WC-papír többet fog érni mint a Forint, mivel hasznosságát tekintve azt majd tudod legalalább valamire használni.”
Most elmagyaráztad helyettem, miért írtam, hogy a WC papír inflációkövető, ez rendkívül hasznos volt, ha mutatkozott rá igény.
"Most elmagyaráztad helyettem, miért írtam, hogy a WC papír inflációkövető, ez rendkívül hasznos volt, ha mutatkozott rá igény."
Hiába követi az inflációt, ha az amit követ a 0-ba tart.
Nem azt mondom, hogy rossz a kötvény befektetés, de ilyen 10+ éves időtávban ilyen gazdasági környezetben magas kockázattal társul.
Az infláció nem tart nullába, a hitelpénz reálértéke tart nullába. Az infláció a reáleszközök nominális árszínvonalának emelkedése a csökkenő értékű pénzben kifejezve. Ez nem azt jelenti hogy egyre értékesebbek a reáleszközök, hanem hogy tartják az értéküket.
1 WCpapír 2024-ben = 1 WCpapír 2054-ben.
1 lakás 2024-ben = 1 lakás 2054-ben.
De ezek forintban kifejezett értéke megsokszorozódik, mert a forintmennyiség felfúvódik (inflálódik), és egész egyszerűen több forint jut ugyanarra a WCpapírra.
A kötvénybefektetések, és egyéb monetáris (azaz nem reál) eszközök csupán jövőbeli forintra szóló követelések - és a forintmennyiség jövőbeli várt növekedéséért (egyéb kockázatok között) a kamat hivatott kompenzálni, néha sikerül neki, néha nem.
Néha olyan is előfordul, hogy a kötvénybefektetéseknek reálhozama van, vagyis a kamatuk meghaladja az inflációt, mivel az értékük a pénzhez kötött nem pedig a reálgazdasághoz. Azaz ha válság idején egyes reáljavakból túlkínálat keletkezik és leértékelődnek a piacon, akkor kötvényekkel “beelőzhető” az árfolyamuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!