Idén nyitottam meg mind a két lányomnak 2032/S babakötvényt, start számlát. Nagyobbik lányomnak utaltam 1.200.000 Ft 1.340.000 Ft van rajta azt írta ki 2024.12.02.-án kap 200.000 Ft kamat jóváìrást de ezt még nem kapta meg. Mikor fog jóváírodni?
Esetleg valamit félre értettem?
Előre is köszönöm.
Bizonyára már megkapta.
"Nagyobbik lányomnak utaltam 1.200.000"
Nem mindegy mikor utaltad.
Minél később annál kisebb névértéket ér ugyanaz a beutalás.
A névérték alapján fizeti a kamatot, nem a befizetett pénz után.
Befeketetési aranyat vegyél ilyen időtávra ne wc papírt.
Mire felnőnek a lányaid az infláció miatt semmit nem fog érni az a pénz.
"De a babakötvény infláció + 3%-ot fizet."
Nem sokat érsz vele, hiába kapsz vissza nominális értéken többet ha reál értéken kevesebbet ér a pénzed. Folyamatosan értékelik le a forintot, elég egy hiperinflációs ciklus és wc papírnak lesz max jó.
Arról nem is beszélve a hiperinfláció gyakran gazdasági válsággal társul. Ha az állam pénzügyi helyzete romlik, fennállhat a veszély, hogy az államadósság refinanszírozásával problémák lesznek, és az állam esetleg nem képes teljes mértékben kifizetni a kötvényeket.
Hiperinfláció idején az államnak lehetősége van csökkenteni az infláció fölött fizetett prémiumot, hogy mérsékelje az államadósság növekedését. Ez politikai vagy gazdasági kockázatot jelenthet.
"Egyébként meg simán meglehet, hogy az arany ilyen időtávon kisebb-nagyobb kilengésekkel, de közel sem hoz annyit."
Aki 10+ évben gonsolkozik, az nem a hozamot keresi elsődlegesen, hanem hogy a pénze megtartja a vásárlóértékét. Az aranynak 3000 éve is volt értéke, és ha lesz emberiség 3000 év múlva is lesz értéke.
Ilyen időkben én személy szerint 1 forintot nem mernék beletenni. Ha meghallgatod a közgazdászokat vagy nagyobb pénzügyi befektetőket youtubeon olyen 10-15 éves távlatban egy nagy gazdasági összeomlásról beszélnek. Bár ez csak az én véleményem, mindenki abba teszi a pénzét ami akarja.
Nyilván nehéz olyan pénzügyi instrumentumot kreálni, ami rugalmasan (értem itt, hogy "elcsúszás" nélkül) követi az inflációt.
A forint leértékelésre is lehet tekinteni, mint infláció, de az - akárhogy is nézzük - árfolyamhatás. Mikor volt Magyarországon utoljára hiperinfláció? Illetve mennyi az esélye, hogy bekövetkezik? (tudom, soha se mondd, hogy soha).
"Mikor volt Magyarországon utoljára hiperinfláció? Illetve mennyi az esélye, hogy bekövetkezik? (tudom, soha se mondd, hogy soha)."
Magyarországon utoljára az 1945-1946-os időszakban volt hiperinfláció. Én inkább vásárolnék a gyerekeimnek aranyat, a kötvények túl kockázatosak hosszútávon jelenleg szerintem.
"A WCpapír az tényleg inflációkövető papír viccen kívül."
Ha ismered a pénzügyi rendszer működését akkor tudhatod, hogy a Forint értéke a 0-ba tart. Az hogy mikor érjük el a 0-át az már más kérdés, viszont mivel a Forint egy fiat pénz ezért el jön majd az a pont valamikor a jövőben amikor a WC-papír többet fog érni mint a Forint, mivel hasznosságát tekintve azt majd tudod legalalább valamire használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!