Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Megéri lakástakarék megtakarít...

Megéri lakástakarék megtakarítást kötni?

Figyelt kérdés

ma 16:57
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
10 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:

Az előtakarékossági része az egy betéti konstrukció, aminek a hozama nagyon alacsony. Tehát ezen a betéten gazdasági veszteséget szenved el a megtakarító. Ez a veszteség hivatott kompenzálni a betéti szakasz végén felvehető lakáskölcsön fixált kamatáért. Ez a garantált hitelkamat egy kamatra szóló opciós ügylet, aminek az a haszna, hogy ha elszállnak a piaci kamatlábak mi akkor is hozzáférünk ehhez az alacsonyabb kamatú forráshoz, de az ára a kedvezőtlen betétkamat.

A gond az, hogy

- ha stagnál a kamatkörnyezet, akkor bukunk a betéten és semleges a hitel.

- Ha emelkednek a kamatok, akkor nagyobbat bukunk a betéten, mint amekkorát nyerünk a hitelen.

- ha csökkennek a kamatok, akkor nyerhetünk valamennyit a betéten, de a hitelt nem érdemes felvenni.

- egy olyan szélsőséges helyzetben nyerünk a termékkel, ha a betéti szakaszunk alatt végig csökkenő kamatkörnyezet van és az előtt közvetlenül felszaladnak a piaci kamatok magasan a lakáskölcsön kamata fölé. Ilyen már volt 2022-ben, nem kizárt hogy megismétlődik, de kicsi az esélye hogy pont jókor fog újra megtörténni…

ma 17:10
 2/4 A kérdező kommentje:
Fel szeretném újítani a lakásomat, és az interneten találtam erre a lakástakarék megtakarításra, úgy hírdetik, hogy a befizetett összeg többszörösét lehet 4, vagy 5 év után felvenni.
ma 17:26
 3/4 anonim ***** válasza:

"úgy hírdetik, hogy a befizetett összeg többszörösét lehet 4, vagy 5 év után felvenni"

Esetleg hitelként, de az kitárt, hogy hozamban ennyit hozzon.

ma 18:18
 4/4 anonim ***** válasza:

Én most vettem ki, a hozama nevetséges volt. Én nagyjából azért kötöttem, mert az tuti félre lett rakva ilyen célokra, különben elment volna másra. Meg ígérték, hogy amennyit visszakapok, annyit még legalább felvehetek kedvezményes hitelként.

És itt jön a röhejes része a dolognak. 3 milliót akartam volna felvenni. Vigyek értékbecslőt meg közjegyzőt, mert ugye ezt ráterhelik az ingatlanra.

Mondtam nekik, hogy ez ugye csak vicc. Nem ér 3 milliót egy ház ma Magyarországon?!

A bankom 5 percen belül 3,5 millát átutalt nekem minden további kérdés nélkül. Jó, igaz, személyi hitelként, magasabb kamatra, de ha kiszámolom ezeknek a költségét, lehet hogy nem jöttem volna ki jobban akkor sem.

Szerintem 10 milla alatt egyáltalán nem éri meg.

Annyi, hogy most egyszerűsítettek, állítólag számlát sem kell vinni, szóval elvileg arra költöd, amire akarod, nem ellenőrzik, hogy lakáscélú legyen.

ma 18:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!