Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Rossz helyre utaltam, mínuszos...

Rossz helyre utaltam, mínuszos számlára. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Ma indítottam egy utalást, de rossz számlaszámra, egy olyan ember számlájára, aki mínuszban van. A számláján régen úgy volt, hogy le tudott menni mínuszba (nem tudom, hogy ennek mi a neve, nekem is van), de mivel hónapokig nem törlesztett, lezárták, így nem tudja visszautalni, pedig megtenné. Készpénz nem megoldható, mert az ország másik felén van, és amúgy sem a zsebéből akarom kivenni, mert nem az ő hibája volt, hanem az enyém. Perre sem akarok menni, mert nem tehet róla, hogy elszúrtam, és amúgy is vissza akarná adni, de így nem tudja.

A bankot nem tudom felhívni, bemenni meg nincs már időm, de azt hallottam, hogy ők nem mozdíthatják más pénzét.

Van valami lehetőségem?

nov. 20. 17:36
 1/4 krwkco ***** válasza:
100%

"Készpénz nem megoldható, mert az ország másik felén van"

Postán is lehet pénzt küldeni.

"amúgy sem a zsebéből akarom kivenni"

Akkor megajándékoztad ennyi pénzzel. Amikor átutaltad neki, akkor megnövelted a vagyonát. És mivel a bankjának tartozott, erre a növekményre a bank rátette a kezét. És erre joga volt, ezért ezen már nem lehet változtatni. Eddig a banknak tartozott, most már neked. :-(

nov. 20. 17:47
 2/4 anonim ***** válasza:
26%
Ha elromlott a telefonod, akkor írsz egy e-mailt a banknak arról a számítógépről, amiről a kérdést is írtad és kérsz egy skype/Teams/Zoom stb konzultációt.
nov. 20. 17:52
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Jogalap nélküli gazdagodásnak hívják ezt az esetet. Ptk. szabályozza.

Ha önként nem fizeti vissza az illető a pénzt, akkor kizárólag jogi úton tudod azt behajtatni rajta.

A postai feladásnak vannak költségei. Általában azt levonják a visszajáró összegből és a különbözetet adják fel postán. Teljesen korrekt. Ezt próbáld meg vele megbeszélni, hogy így juttassa vissza neked postán a pénzt.

Nem írtad, hogy mekkora összegről beszélünk. Ha nagy összegről van szó, én biztosan jogi útra terelném a dolgot, ha önként nem fizeti vissza, ugyanis a Ptk. szerint köteles azt visszafizetni, kivéve, ha az anyagi előnytől a visszakövetelés előtt neki fel nem róható módon esett el.

Milyen ilyen eset lehet? Például ha közben csalás áldozata lett és leemelték (bűncselekmény útján) azt az összeget a bankszámlájáról, amit neked kellene, hogy visszafizessen. Ez csak egy példa a sok közül. Nyilván ilyenkor nem tud teljesíteni. Legalábbis addig nem, amíg vissza nem kapja ő is azt az összeget.

nov. 21. 05:37
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Reggel elutalta a felesége számlájáról.

#1 De ha a bankja ráteszi a kezét, akkor gyakorlatilag nem a bank nyúlt le engem?

nov. 21. 09:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!