Rossz helyre utaltam, mínuszos számlára. Mit tegyek?
Ma indítottam egy utalást, de rossz számlaszámra, egy olyan ember számlájára, aki mínuszban van. A számláján régen úgy volt, hogy le tudott menni mínuszba (nem tudom, hogy ennek mi a neve, nekem is van), de mivel hónapokig nem törlesztett, lezárták, így nem tudja visszautalni, pedig megtenné. Készpénz nem megoldható, mert az ország másik felén van, és amúgy sem a zsebéből akarom kivenni, mert nem az ő hibája volt, hanem az enyém. Perre sem akarok menni, mert nem tehet róla, hogy elszúrtam, és amúgy is vissza akarná adni, de így nem tudja.
A bankot nem tudom felhívni, bemenni meg nincs már időm, de azt hallottam, hogy ők nem mozdíthatják más pénzét.
Van valami lehetőségem?
"Készpénz nem megoldható, mert az ország másik felén van"
Postán is lehet pénzt küldeni.
"amúgy sem a zsebéből akarom kivenni"
Akkor megajándékoztad ennyi pénzzel. Amikor átutaltad neki, akkor megnövelted a vagyonát. És mivel a bankjának tartozott, erre a növekményre a bank rátette a kezét. És erre joga volt, ezért ezen már nem lehet változtatni. Eddig a banknak tartozott, most már neked. :-(
Jogalap nélküli gazdagodásnak hívják ezt az esetet. Ptk. szabályozza.
Ha önként nem fizeti vissza az illető a pénzt, akkor kizárólag jogi úton tudod azt behajtatni rajta.
A postai feladásnak vannak költségei. Általában azt levonják a visszajáró összegből és a különbözetet adják fel postán. Teljesen korrekt. Ezt próbáld meg vele megbeszélni, hogy így juttassa vissza neked postán a pénzt.
Nem írtad, hogy mekkora összegről beszélünk. Ha nagy összegről van szó, én biztosan jogi útra terelném a dolgot, ha önként nem fizeti vissza, ugyanis a Ptk. szerint köteles azt visszafizetni, kivéve, ha az anyagi előnytől a visszakövetelés előtt neki fel nem róható módon esett el.
Milyen ilyen eset lehet? Például ha közben csalás áldozata lett és leemelték (bűncselekmény útján) azt az összeget a bankszámlájáról, amit neked kellene, hogy visszafizessen. Ez csak egy példa a sok közül. Nyilván ilyenkor nem tud teljesíteni. Legalábbis addig nem, amíg vissza nem kapja ő is azt az összeget.
Köszi a válaszokat! Reggel elutalta a felesége számlájáról.
#1 De ha a bankja ráteszi a kezét, akkor gyakorlatilag nem a bank nyúlt le engem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!