Ertekpapirszamla megszuntetes?
Tegnap voltam bent a Raifffeisen-nel uj szamlanyitas kapcsan, ugyanis a jelenlegi bankomnal nagyon magasak a koltsegek es ugy dontottem, hogy valtok. Sajnos nem vagyok jartas a penzugyek teren, ezert is gondoltam, hogy jobb lenne ezt szemelyesen elintezni, megiscsak biztonsagosabb(gondoltam). Mondtam a holgynek, hogy 2 szamlat szeretnek, egy egyik egy folyoszamla, a masik pedig egy takarekszamla legyen, ahova a megtakaritasomat utalom, amennyit eppen az adott honapban felre tudok tenni, a jelenlegi bankomnal is igy van. Erre o nagy mosollyal az arcan elem nyomott 2 papirt, hogy a megtakaritashoz ez a ketto lehetoseg van. Itt meg nem tudtam, hogy mind a ketto egy ertekpapirszamla…(csak mas kockazati besorolasu) Gondoltam, hogy mivel nem ertek ezekhez, valasztom az alacsonyabb kockazatut, es akkor ez milyen jo, mert felre tudok ra tenni, meg kamatozik is es akkor ferek hozza amikor szeretnek. (Kerlek ne tamadjatok, teljesen mas teruleten van vegzettsegem, 2 diplomam van de soha nem tanultam penzugyet, de ezek utan torekedni fogok ra, hogy legalabb egy alapszintu tudast megszerezzek).
Szoval miutan hazaertem es beszeltem olyan ismerosokkel akik ertenek valamennyire ehhez, akkor jottem ra, hogy tulajdonkeppen nyitottam egy ertekpapirszamlat, amihez egyaltalan nem akkor ferek hozza amikor szeretnek es hogy gyakorlatilag ez egy befeketetes, amit nem szerettem volna. Felhivtam a holgyet, elegge kiborulva, mire o mondta, hogy dehat a megtakaritasi szamla nem kamatozik. Mire en mondtam hogy en ezt ertem de nem is szeretnem hogy kamatozzon. Ketto szamlat szerettem volna ahol tudok a szamlak kozott utalni ugy ahogyan en szeretnek es o ezt pontosan tudta, akkor miert ezt ajanlotta mint egyetlen lehetoseg? Kertem, hogy azonnal szuntessuk meg ezt a szamlat mert en nem ezt kertem, mire o mondta hogy mivel mar elkezdodott a megtakaritas, ezert nem biztos hogy meg tudjuk, de holnap menjek be hozza es megnezzuk, hogy tudjuk-e sztornozni. Annyira ideges vagyok, hogy mar gondoltam itt is megkerdezem, hogy aki jobban ert hozza esetleg tudna tanacsot adni. Meg lehet szuntetni ezt az ertekpapirszamlat a holnapi napon? Illetve ehhez kotnom kellett egy baleset biztositast is..termeszetesen most mar tudom, hogy egy sima folyoszamlahoz ez nem kellett volna, ezt is szeretnem megszuntetni. Olyan bosszantonak talalom ezt, ugy erzem teljesen felre lettem vezetve, es en ertem, hogy a bankoknak es az ugyintezonek is ez az erdeke, de mi ertelme igy ennek? Most gyakorlatilag maganak is plusz munkat generalt nekem meg az idomet veszi el mikor a kert szamlakat megnyitni 15 perc lett volna.. mi a legjobb, amit tudok tenni ebben a helyzetben?
Gondolom azért ajánlotta az értékpapír számlát, mert gőze se volt, hogy neked a megtakarítás miatt csak egy szimpla bankszámla kell.
Hogy mit tudsz tenni? Legközelebb fogalmazz egyértelműen.
Egyébként simán meg tudja majd szüntetni.
Először is, miért nem a MÁK-nál nyitottál számlát, ahol állampapírt tudsz venni és értékelhető hozamot kapsz nagyon alacsony kockázattal.
Vagy ha neked csak annyi a lényeg, hogy félre teszel, kamat nélkül (= óvodás szint), akkor ott az OTP hülye persely funkciója.
"a masik pedig egy takarekszamla legyen, ahova a megtakaritasomat utalom, amennyit eppen az adott honapban felre tudok tenni"
Teljesen helyesen járt el, hogy kaptál egy értékpapír számlát, amin tudsz megtakarítani.
Kérdés, hogy mi történik ezen a számlán. Ha csak pénzpiaci alapokat vesznek, akkor az teljesen jó neked, bármikor visszautalhatsz pénzt róla a normál számládra.
Ha befalapba kerül az már kevésbé jó neked, mert annak tud lefelé is menni az aktuális értéke.
Cetelemnél van látra szóló kamatozású megtakarítási számla, természetesen alacsony kamattal, de arra jó, hogy elkülönülve legyen a pénzed.
Vagy nyithatsz államkincstárnál ingyenes számlát és vehetsz belőle 1-2 hónapos diszkont kincstárjegyet. Ezek is bármikor visszaválthatóak.
Mindkettő jobb mint egy második folyószámlát fenntartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!