Ha részvényt vesztek, akkor általában mennyi időre terveztek vele?
Én egyedi részvényeket veszek.
Ha nem rövidtávú profitért veszem, akkor nem tervezek előre.
Néha spekulálok rövidtávra, pl OTP 10ezer alatt, ott megvolt előre, hogy 15ezerig nem szállok ki belőle. Azt elmértem, hogy ez nem olyan gyorsan jött el, mint gondoltam.
Ha befektetésnek vettem, akkor volt rá egy tézisem.
Ekkor minimum 3 évet szoktam neki adni, hogy kifussa magát. Addig nem zavar, ha oldalaz, vagy akár beesik.
Utána újra kell gondolni, hogy érdemes-e megtartani.
Átgondolom, hogy ahhoz képest, amit gondoltam vásárláskor mi változott.
Minimum évek, mert ha egy covid sokk, ukrán háború vagy hasonló, a gazdagságot 1-2 évre is lepadlózó esemény közben kell kiszállnod, akkor nagyon rosszul jársz.
Ha ki tudod ülni amíg magához tér a piac, akkor nincs gond.
Én ha veszek egy részvényt soha nem tervezem el előre, hogy mennyi idő múlva fogom eladni. Megpróbálom értékelni a vállalatot a múltbeli és a várható teljesítménye alapján. Ezek alapján kapok egy becsült értéket, részvényárfolyamot, amennyit szerintem a vállalat ér. Ez lesz a céláram. Ha az aktuális piaci ár a céláram alatt van, akkor megveszem a részvényét, ha eléri vagy meghaladja a céláramat akkor legalább részben eladom. A céláram folyamatosan változik az aktuális adatok függvényében. Tehát mindig az aktuális célár alapján döntök, hogy veszem, tartom, vagy eladom.
Ez eléggé melós, bár nem is annyira az mint amilyennek tűnik. Legalább negyedévente frissíteni kell a számításokat. Aki nem akar ilyesmivel foglalkozni annak nem javasolnám az egyedi részvényeket. Inkább vegyen ETF-et, azzal nem sokat kell foglalkozni.
Összegezve van olyan vállalat aminek a részvényeit sok éve tartom, és volt olyan részvényem is, amit néhány hét után eladtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!