Ha egy állampapír kamatfordulója minden év augusztus 11-én van (csak példa), a lejárat dátuma 2027.augusztus 11, akkor ha én 2025. augusztus 11-én kiveszem ezt a befektetést, akkor is bukom az 1%-ot, vagy nem, mert pont kamatforduló napján veszem ki?
Ha ez egy PMÁP, akkor is bukod.
Ha ez egy MÁK, (fix kamatozással) akkor lehet, hogy buksz, lehet, hogy nyersz.
Ha MÁP plusz, akkor pedig nem bukod az 1%-ot, annál van az, hogy névértéken visszaváltja a Kincstár (nem a bank!) kamatforduló utáni napokban.
A legtöbb lakossági állampapírnál (pl. PMÁP, BMÁP, EMÁP, FixMÁP)a névérték 99%-át fizetik vissza a lejárat előtti visszaváltáskor, plusz az addig felhalmozott még ki nem fizetett kamatokat.
Csak a MÁP+ esetében van tudomásom szerint, hogy a kamatfordulót követő 5 munkanapon belül 100% névértéken veszik vissza.
A fix kamatozású intézményi papíroknál (pl. DKJ, MÁK) a kamatszintek alakulásától függ az aktuális árfolyam amin visszaveszik.
Ez csak az Államkincstárnál van így, a bankoknál lehet rosszabb is bizonyos keretek között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!