Miért nem lehet rövid lejáratú Diszkont Kincstárjegyeket venni mostanság?
Sziasztok!
Nemrégiben 2-3-4 hét múlva lejárót is lehetett venni, most pedig a legkorábbi lejáratú 2-3 hónap múlva jár le.
Azért is érthetetlen, mert a maximálisan választható idő is csak 1 év.
Aki tudja a mélyebb okait is, az is nagyon érdekel.
Köszönöm szépen előre is.
Köszönöm a választ, én is ilyesmire gondoltam.
Szóval kiadnak annyit mint korábban, csak elfogy?
Pont ugyanezt a kérdést írtam ki tegnap.
Írta is valaki, hogy sajnálja, mert a hitelkártya keretet forgatta DKJ-ben.
Az a gyanúm, hogy az állam pont ezt a kamatarbitrázs-nyerészkedést akarta kiiktatni azzal, hogy nem árul több olyan DKJ-t ami lejár a hitelkártyák 30 napos türelmi idején belül. Ez is eléggé inflációgerjesztő ha tömegessé válik.
Szerintem az államkincstár rájött, hogy ha 1 hónapos lejáratú DKJ-t vesznek kártyával, arra ráfizet. Mert díjat is kell fizetnie a kártyatársaságnak.
Emellett látható, hogy a lejárati dátumok nem véletlenszerűek, hanem 3-2-1 havonként követik egymást. Szóval nem véletlenszerű elfogyásról van szó, hanem szándékos kínálatról.
Az is kiderült, hogy a június 26 lejáratú eltünt a kínálatból kb. 50 nappal a lejárat előtt. Gondolom, a későbbiekben is erre lehet számítani.
És emellett a vételi és eladási hozam közötti különbség is megemelkedett. Az idő előtti visszaváltás használata is drágább lett.
"Írta is valaki, hogy sajnálja, mert a hitelkártya keretet forgatta DKJ-ben. Az a gyanúm, hogy az állam pont ezt a kamatarbitrázs-nyerészkedést akarta kiiktatni azzal, hogy nem árul több olyan DKJ-t ami lejár a hitelkártyák 30 napos türelmi idején belül. Ez is eléggé inflációgerjesztő ha tömegessé válik."
Ez egyáltalán nem inflációgerjesztő. Nem kerül több pénz az árucserébe, ha a hitelkártyákkal nem vásárolnak, hanem befektetik. Az így nyert kamat meg minimáls.
És az államnak jól jött, hogy a hitelkártyatulajdonosok a bankok pénzét újra meg újra kölcsönadták neki. Csak az lehetett a baj, hogy az ÁKK veszített a kártyás vásárlás jutaléka miatt.
"Pont ugyanezt a kérdést írtam ki tegnap."
Hova?
"inflációgerjesztő"
Mekkora ez a mennyiség az összes kamatjövedelemhez képest? Vagy a teljes lakosság jövedelmeihez képest?
Ennek mérhetelenül kicsi az esetleges inflációs hatása.
"amiből széles tömegek részesülnek az alsóbb társadalmi rétegekből"
Az alsóbb társadalmi rétegeknek fogalmuk sincs erről a lehetőségről. Nincs is hitelkártyájuk. Vagy ha van, akkor elköltik a keretet másra és utána nyögik a kamatot.
"Olyan hatásokról amik pedig ezt a mechanizmust hatékonyan semlegesítenék, nincs tudomásom."
Ezzel meg az a gond, hogy ez kb. 0 hatás. Ezen nincs mit semlegesíteni.
Ezek nem észszerű magyarázatok az AKK viselkedésére.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Kamatarbitrázs-nyerészkedés?
Erre nem is gondoltam, azt sem tudtam, hogy létezik.
Annak idején a bank ahol voltam (FHB )felkínálta a hitelkeretet, de nem mertem kérni, nehogy valamiféle csőbehúzás legyen a vége.
Így a lehetőségeket sem ismerem.
Kamatarbitrázs-nyerészkedés azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok rövid időre adnak kisebb hitelt a hitelkártyák után, aminek kamata alacsonyabb, mint a DKJ-k hozama?
És kb. mennyi ez a kamat?
És mekkora a hitel összege?
--
"És emellett a vételi és eladási hozam közötti különbség is megemelkedett. Az idő előtti visszaváltás használata is drágább lett."
Ezt nem is figyeltem, jó, hogy mondod, ennek sem örülök, szemétségnek tartom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!