Hogyan vehetek majd lakást egyedül? Bővebben lent.
nem most szeretnék, csak 2-3 év mulva, de már most foglalkoztat, hogy egyáltalán képes leszek-e rá. mindenképp egyedül szeretném, nem akarok partnert bevonni. egy kb 7-8 millio forintos garzont, pl.
egyéni vállalkozo fodrász vagyok, nincs ingatlan a nevemen, sem semmi más.
egyedül is hitelhez tudok majd jutni? mennyi önerőt szedjek össze ahhoz, hogy ne egy gyilkos hitelt kapjak? hogy megy ez? mi számit jó hitelnek?
még nagyon nem értek hozzá, 20 éves vagyok, és nem tudok eligazodni ebben a dzsungelben. még a szüleimmel élek, de nem akarom majd albérletbe dobálni a pénzemet, ezért gondoltam, hogy elkezdek gyűjtögetni amíg ittvagyok.
Az, hogy pontosan mi lesz 2-3 év múlva, az még nem tudható, de ha abból indulunk ki, hogy most mi van és figyelembe vesszük, hogy mik a tervek a lakáshitelek, támogatások körében, akkor azt tudom javasolni, hogy fogj bele egy lakás előtakarékossági programba.
Számos előnye van:
Pl kapsz állami támogatást a megtakarításod mellé.
Kizárólag így juthatsz alacsony kamatozású, államilag támogatott lakáshitelhez használt lakás vásárlásra.
A megtakarított rész önerőnek számít a lakáshitel mellé.
Nagyon fiatal vagy még, ezért egyelőre szerintem az a jó döntés, ha tudatosan takarékoskodsz az önrész előteremtéséhez. Pár év múlva már talán jobban fogod tudni, mi az az összeg, amit havi szinten be tudsz vállalni hitelként anélkül, hogy belerokkanj egyedül a részletfizetésbe.
A kormány egységesen előírta, hogy egy ingatlanra nem lehet több hitelt ráterhelni, mint az értékének a 75%-a, tehát ha Te 7 Mill Ft-ért veszel egy lakást, akkor legalább 1,75 mill Ft önerővel kellene rendelkezned, de szerintem egy 5.25 millió Ft-os hitel sok egy egyedülálló fiatalnak, ennyit nem szabad felvenni, tehát ennél mindenképpen több önrészt kellene összerakni.
Ha érdekelnek a lakás előtakarékossági programok, írj privátban, szívesen segítek.
Mert ez a munkája. Amúgy igaza van, mert egyedül semmi segítséged nincs.
Így legalább kapsz egy kis támogatást.
Nem, nem (csak) azért nem írom le itt a "többet", mert ez is a munkám, hanem azért nem, mert egyrészt nincs értelme bemásolni ide az összes megtakarítási módozat összes szabályzatát a hozzá kapcsolódó többféle kedvezményes hitellehetőségekkel együtt és mert előtte mindenképpen körbe kéne járni, hogy neked konkrétan melyik változat lenne a legjobb. Mindegyiknek van előnye, hátránya is. Az egyik konstrukciónak alacsonyabb, a másiknak magasabb a kamata, de ennek is megvan az oka.
Sokan csak rész, vagy téves információk alapján döntenek, (belőlük lesznek az elégedetlen, a becsapott emberek. Sajnos ők később jönnek rá, hogy nem a számukra megfelelő lakástakarékossági programot választották.
Általánosságban mindegyikről elmondható, hogy a futamideje kötött, a legrövidebb 4 éves. 1 fő max havi 20.000Ft os előtakarékossági szerződést köthet, erre lehet igénybe venni az éves befizetés után a max 30% állami támogatást, ami 72.000Ft. Célszerű olyan konstrukciót választani, aminek a futamideje, a szerződéses összege és a hozzá kapcsolódó hitel lehetőség a legjobban igazodik az elképzelésedhez, no meg a pénztárcádhoz, ezért kértem, hogy ezt privátban kellene megbeszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!