Most miért kell, kellett lecsökkenteni a MÁK kamatot? MÁP PMÁP stb.
Másik kérdés.
Mibe érdemes mostanság befektetni, nyugdíjasnak kis megtakarított pénzt ?
Nem sok, kb 10-15 millió forintot?
A kincstár nem akar sok pénzt fizetni az embereknek (ha nagyobb a kamat mértéke, az többe kerül nekik), hiszen már nincs olyan nagy szüksége arra, hogy a "néptől" vegyen fel hitelt, tehát számunkra rosszabb konstrukciót is felajánlhat. Más kérdés, hogy mennyire fair dolog az, hogy az ő feltételei szerint adunk neki mi hitelt.
Arra én is kíváncsi vagyok, mibe érdemes most fektetni.
Az állampapírok kockázatmentes, nagy biztonságú, jól tervezhető kamatot fizető befektetések. Cserébe azért hogy kevesebb a kockázatuk, a kamatok is kevesebb, mint más befektetéseké.
Szinte bármilyen más befektetés nagyobb kamatot/hozamot fizet, viszont általában kevésbé tervezhető és kevésbé biztonságos. Nem garantált, hogy az a nagyobb hozam LEHETŐSÉG tényleg bejön, még kevésbé, hogy azonos távlatban tudod azt a hozamot realizálni, mint egy állampapír esetében.
Általában azt szokás tanácsolni, hogy ha 10-15 millió minden pénzed, akkor inkább ne kockáztassam, mert nagyon fog hiányozni, ha esetleg nem a várakozásait szerint alakul a tőzsde vagy egyéb piac.
A helyedben én legalább 5, inkább 10 milliót mindenképp állampapírba tennék, hogy az biztonságban megmaradjon akkor is, ha csak kevesebbet kamatozik.
Csak a maradékot kockáztatnám Tőzsdén, vagy egyéb befektetésekben, ami kockázatosabb - és az sem árt, ha értesz is az adott piachoz, nem csak találomra, vagy érzések alapján teszed fel a pénzed valamire.
Ajánlott lehetőleg több különféle dologba fektetni, nem minden pénzed egy helyre. Ez ugyan csökkenti a megtérülést, ha valamelyik nagyon elhúz, viszont csökkenti a veszteséget, ha az az egy nagyon bezuhan. Minél jobban megosztod a befektetéseidet több kockázatos dolog között, annál nagyobb az esélye, hogy amíg egyik-másik veszteségesebb, addig mások nyeresége ellensúlyozni tudja ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!