Várhatóan melyik állampapír fogja hozni a legtöbb pénzt mondjuk legalább 6 hónapos lekötéssel?
Sziasztok!
Szeretném a tanácsotokat kérni.
A kérdés adott.
Legalább 6 hónapra vagy akár több évre venném.
Eddig PMÁP 2033/I-t vásároltam. De sajnos már nem árulják.
Az előtte lévőek még jobbak voltak, amik már szintén nem vehetőek.
Nem biztos, hogy kivárnám a lejárat végét, lehet, hogy lejárat előtt kivenném.
Köszönöm szépen előre is.
"a Magyar Államkötvény 2027/B 11.98 %-a várhatóan vajon hogyan fog változni a jövőben?"
"A kamatláb ... a kamatperiódus fordulónapját megelőző harmadik munkanapon, az ezen napra mint jegyzési napra vonatkozóan a Magyar Nemzeti Bank által közzétett 3 (három) havi BUBOR-ral egyenlő,..."
A 3 havi BUBOR pénteki értéke 10,69% és folyamatosan csökken. Ha tartja ezt az ütemet, akkor a január 22-es kamatfordulón várhatóan 10% körül (kicsit alatta) lesz.
Köszönöm szépen az infókat, akkor nem veszek buboros állampapírt.
Csak a nagy kérdés megmaradt, vajon melyiket vegyem?
(Csak annyit tudok, hogy 2019. előttit nem akarnék, mert az adóköteles ugye.)
A 2019. előttiek valóban nem jönnek szóba, mert nem csak kamatot, hanem szochót is kell rájuk fizetni. Így a 8,5% kamat elolvad 6%-ra. TBSZ-szel ezt meg lehetne kerülni, de az nem "játszik" az esetleges 6 hónapos eladás miatt.
A többi többéves, fix kamatozású csak 6,5%-os.
A változó kamatozásúak közül a BUBOR alapúakban az a baj, hogy nincs bennük késleltetés. A kamat legkésőbb 3 hónap után átvált az aktuális BUBOR-ra, ami közel van az aktuális inflációhoz.
Ezzel szemben az inflációkövetők átlagban a másfél évvel korábbi infláció szerint kamatoznak. Ez egy csökkenő inflációs környezetben reálkamatot jelent.
10 éves távlatban lehet, hogy sikerül elérni egy alacsonyabb szintű (3-4%) nem csökkenő inflációt. De szerintem az még soká lesz. És addigra a BUBOR is beáll kb. erre az értékre.
Másrészt, ha ez bekövetkezik, az inflációkövető átlagkamata (10+4)/2=7 körül lesz. Közeli kamatkifizetési súlyponttal.
Ezzel még a fix 6,5%-os csak kb. pariban van.
Köszi szépen az infókat.
Akkor ha jól veszem ki a szavaid, inflációkövetőt érdemes venni.
Különösen ha esélyes, hogy idő előtt kell kivenni.
Mert az inflációkövetőnek 1 %-os a visszaváltási tarifája.
A többéves, fix kamatozásúaknak magasabb, mondjuk majdnem a duplája.
Inflációkövetőből ez az egyféle van jelenleg, ha jól tudom:
Prémium Magyar Állampapír 2032/I
Viszont most szúrtam ki, hogy van ez is:
Magyar Államkötvény 2026/H.
Erről mi a véleményetek? Ennek van valami hátránya?
Ennek ha jól veszem ki, mindvégig 9,50%-os kamata lesz a 2026-os lejáratig?
Viszont ami nem tetszik, hogy majdnem 1.7%-os a visszaváltási tarifája, és azt sem tudom, ez változni fog-e és ha igen, hogyan.
Ja, azt írja a hirdetmény, hogy azért 7,18%, mert azt 276n apra vonatkoztatja, de az éves szinten 9.5% az első periódusban is.
De már kifizették 2023. október 21-én az első kamatot, akkor nem értem miért kavarják ide ezt a 7,18%-ot - mindegy.
--
Köszönettel várom a további útmutatásokat ill. a többi kérdésemre a választ.
"azért 7,18%, mert azt 276 napra vonatkoztatja" "nem értem miért kavarják ide ezt a 7,18%-ot - mindegy."
Az aktuális hozam véletlenül megegyezik az első kamatperiódus kamatával.
Hétfői vásárlás esetén a hozam 7,18% lesz. Azért kevesebb, mint 9,5%, mert az aktuális bruttó árfolyam 106.9563 %. És ebből csak 1.1421 % a felhalmozott kamat. Vagyis 10000 névértéket 10581 forintért adnak. És csak a névérték a kamat alapja és lejáratkor is csak a névértéket fizetik vissza az utolsó kamat mellett. Ez a két hátrány kb. a jelenlegi kamatszintre csökkenti a hozamot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!