Érdemes az előző széria PMÁP-ot ma még 2033/I -re váltani?
Általában nem érdemes.
Az előző széria is kifizeti ugyanazokat a kamatokat, mint a 2033/I magasabb kamatfelárral.
A váltással buksz némi váltási költséget, plusz kisebb lesz a kamatod.
Egyedül azért lehet értelme, hogy hosszabb legyen a futamidő és fixáld az infláció + 0,25%-os kamatot több évre, de annyit a következő széria is tud a 2. évtől.
A még korábbi szériák jobb kamatprémiumot adnak, mint az újabbak, nekem is van többféle sorozatból. Én nem fogok váltani.
Melyikre gondoltál konkrétan?
Komoly matekot nem vittem bele, de érzésre megérheti a korábbi pmáp-ot eladni és átváltani.
amit buksz: 1% visszaváltás, jobb kamatprémium (számít hány évig tervezed tartani a papírt)
amit nyersz az pedig, hogy a közben felgyült kamatot megkapod most, befektetheted és az jövőre 18%-ot kamatozik és nem 9,9-et.
Én nem csinálom meg, de szinte biztos, hogy ha 2025 év eleji eladással számolunk akkor jobban járnánk valamennyire.
#7 - "amit nyersz az pedig, hogy a közben felgyült kamatot megkapod most, befektetheted és az jövőre 18%-ot kamatozik és nem 9,9-et."
A kamaton érsz el 8% töbletet, az kb a tőke 10%-nak a 8%-a. Tehát kb 0,8%.
Cserébe -1% a visszaváltás. Ha nem is teljesen ez ek a számok, akkor se fog akkora különbség kijönni az átcserélés javára, hogy ezzel megérje foglalkozni.
Akko erte meg (pl. nekem), ha 2024. februarban jart volna le az eredeti papirodat, igy ha vegig hagyod, akkor biztosan mar csak a rosszabb 9,9%-osbol tudtam volna venni.
Igy eladtam mult heten, buktam 1% visszavaltasi dijat, a februarig meg jaro cirka 1%-os kamatpremium-elonyomet, viszont jovore vegig 18%-on fog az egesz kamatozni, nem 10% alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!