Mekkora önerővel vennétek lakást?
Minél kisebb önerővel annál jobb.
De amúgy jah most nem célszerű lakást venni.
Lakhatást szerintem nem érdemes centizgetni. Ha meg tudod venni most, minek várnál, hogy spórolj egy kis aprót?
25% önerővel vennék a maradékot eltenném állampapírba.
12 millióra most kb 100 ezer a törlesztő. Mennyiért bérelsz? Ha ez az összeg közel áll a bérleti díjadhoz, akkor vegyél. Ha később alacsonyabbak lesznek a kamatok, tudod olcsóbb hitelre cserélni.
Ha valamennyit esnek a lakásárak, mit veszítesz? Saját célra használod. Később úgyis visszamegy.
Ha viszont kb fele ennyiért bérelsz, akkor azt tartsd meg egyelőre és várj kicsit.
90-100 ezer ft lenne a törlesztőd. Azt mérlegelném, hogy ezt mindig minden körülmények között fizezni tudnám-e. Ha albérletben élsz, akkor nem kérdés, hiszen ezt az összeget így is elő kell teremtened évről évre növekedő összegben, a lakhatásodra vásárolt ingatlanra pedig nem lehet befektetésként tekinteni szerintem. Ilyen formán simán vennék 50%-os önerővel, ha a havi törlesztő belefér.
Majd ha 1-2-3 év múlva csökken pár %-ot esetleg a hitelek thm-e, akkor kiváltod a meglévő hiteledet kedvezőbbre.
Sosem hallgatnék másra, csak a saját belső hangomra és a kockás papíromra. Ha azon kijön a matek és én venni szeretnék, nincs mire várni.
Ha csökkennek a hitelkamatok, akkor újra tőke áramlik a piacra. Ha csökkennek az állampapír kamatok, onnan is jelentős tőke áramlik ki.
Ha a csok+ egyelőre nem ismeretes feltételei kedvezőek és megengedőek lesznek, azzal is áramlik a tőke a piacra.
Vagyis, megéri-e -1%, ha amúgy lehet, hogy záros időn belül 2-4-5 millióval (most mondtam valamit) többért tudsz majd csak ingatlant vásárolni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!