Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Nem éri meg végtörleszteni?

Nem éri meg végtörleszteni?

Figyelt kérdés

Jól sejtem, hogy az alábbi esetben nem éri meg végtörleszteni, vagy van valami amire nem gondolok?

Adott 4 M ft hitel és 4 M ft megtakarítás. A hitel 9%-os kamattal, a megtakarítás állampapírban van 14,5% körül.

Ezen felül a törlesztőrészleteket önsegélyező pénztáron keresztül fizetem, ami kvázi újabb 13,5% körüli plusz "hozamot" jelent még a befizetések után ugye.

Vagyis jelen környezetben hülye lennék végtörleszteni ugye?

Én így gondolom, de a családom részéről nagy a nyomás, hogy tudjam már le a hitelt...

2023. okt. 15. 20:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

#9 és Kérdező

c. verzió: Kifizetem a hitelt, a #10 alapján marad még megtakarításom ha jön a baj, pluszban attól fogva +35ezerrel többet rakok félre havonta. Ok, tudom, most nincs már annyira kedvező állampapír amiben gondolom most van a pénz, ennyi a hátulütője, az biztos...

2023. okt. 17. 09:22
 12/16 anonim ***** válasza:

Még mindig #8 vagyok.

"Én nem gondolom, hogy a hitel rossz, amitől ilyen szinten félni kell. Okosan kell felvenni és bánni vele."

Ebben viszont egyetértünk. :) Jó dolog, de csak addig amíg szükség van rá, és másképp nem tudja megoldani az ember. :)

2023. okt. 17. 09:35
 13/16 A kérdező kommentje:
De miért szabaduljon mindenáron az ember a hitelétől, amíg többet jelent az, hogy van, mintha nincs?
2023. okt. 17. 09:41
 14/16 anonim ***** válasza:
Akármennyire is normális és rendben van a hitel egyesek szerint, amivel nem is vitatkozom, azért egészen más úgy élni, meg fejben ott lenni, ha tudod, hogy nincs egy forint hiteled sem. Ha tudod, hogy ha bármilyen "baj" történik is kijössz fillérekből egy hónapban és nem égeti egy hitel többszázezrével a megtakarításaidat. Szerintem ez a nyugalom elég sokat ér.
2023. okt. 17. 09:51
 15/16 anonim ***** válasza:

Én csak leírtam az én véleményemet, egy másik szempontot is.

Nem akarok, és fogok erőszakoskodni, hogy márpedig az csak úgy jó.

Ha szerinted jobb a kamat miatt megtartani az állampapírokat, hát tégy úgy. Csak kérdeztél, válaszoltam, hogy miért mondhatják a családtagjaid a végtörlesztést.

A #13-ra nem tudok újat írni, azt hiszem megválaszoltam már. Hogy -szerintem- miért.

2023. okt. 17. 09:55
 16/16 anonim ***** válasza:

Borzasztó rossz a megközelítésed. Mégis mi baj lehetne egy (gondolom) fix kamatos, kemény 35 ezer forintos törlesztős hitellel? Most van szemmel látható megtakarítása és egy zsebpénz jellegű kiadása hitelre. Ha törlesztené a hitelt, akkor meg ott ülne mindenféle megtakarítás nélkül akár hónapokig.

És akkor még arról szó se volt, hogy anyagilag is jobban megéri nem visszafizetni, ha közben a megtakarítására sokkal nagyobb kamatjövedelmet kap.

2023. okt. 17. 10:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!