2004 es hitelkártya. tartozást akar behajtó iroda rajtam behajtani a kártya az ex nejem nevén van ő vette fel de még házasok voltunk rá 14 évre váltunk el Mivel ő nem akar fizetni rajtam hajtanák be . Ez jogos ?
Szerintem nagyon vigyázz, mert valószínűleg tiltakoznod kell a tartozás ellen elévülésre hivatkozva.
Itt van egy cikk erről:
"A hazassag alatt felvett hitel kozos, teljesen mindegy kinek a neven volt. Velhetoen valaskor errol nem egyeztek meg irasban igy jogosan kovetelik a tartozast a hazastarson."
A fenti előzményekkel a felét. Nem konkrétan erre az esetre értve, hanem a házasság alatt létrejött tartozásokra úgy általában.
Az egeszet, ami utan a felet esetleg kovetelheti a hazastarstol.
De a tartozas ilyen esetben nem felezodik. Behajtjak az egeszet mint egy kezestol.
Nem gondolod hogy a koveteleskezelo vagy a obv majd merlegeli hogy akkor csak a felet szedjuk le mert hazasok voltak..
"Behajtjak az egeszet mint egy kezestol."
A másik fél nem volt kezes. A váláskor megosztották a vagyonukat és a tartozásaikat is.
"Nem gondolod hogy a koveteleskezelo vagy a obv majd merlegeli hogy akkor csak a felet szedjuk le mert hazasok voltak."
Egy követeléskezelő azt mérlegel, amit akar, de semmit nem tud behajtani. A bírósági végrehajtó pedig csak egy jogerős közjegyzői vagy bírói végzés alapján járhat el. A bíróság fog "mérlegelni".
"Nem kellene először minden formában behajtani az eredeti adóson?"
Házassági vagyonközösségben egy eredeti adós van: a házaspár. Egymástól függetlenül vállalhatnak kötelezettségeket, ami közös. Amikor a házasságot felbontják, a vagyonközösség megszűnik. Kettéosztjak a vagyon pozitív és negatív (tartozás) részeit. Megállapodás szerint vagy ami nincs megemlítve, az 50-50%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!