Utalásnak fog minősülni ha bemegyek a bankba és pénzt utalok egy számlaszámra?
Ma vásároltam feleségemmel egy lakást 63 000 000 forintért.
Megirtuk az adásvételi szerződést, készpénzben lefoglaloztuk 6 300 000 m forintal.
Szeretnénk babaváró hitelt 10 000 000 forintot és 5 000 000 forint csok hitelt felvenni. A fentmaradó rész 41 700 000 utalni kell a csok miatt. Nekünk ez a pénz megvan készpénzben, nem számlán tartjuk. Megfelelő lesz a CSOK és Babaváró feltételének ha én bemegyek az eladó bankjába és befizetem ezt a pénzt a számlájára? Az utalásnak fog minősülni?
Nem fog utalásnak minősülni, de szerintem nincs is jelentősége. A lényeg hogy határidőben és hiánytalanul megfizesd a vételárat, hogy ez ténylegesen utalással vagy esetleg pénztári készpénzbefizetéssel történik, az szerintem teljesen mindegy.
Annyi lehet a különbség, hogy az utalás fogadása a kedvezényezettnek ingyenes, míg a pénztári befizetésnek esetleg lehet egy kis díja, de ebben a nagyságrendben lényegtelen tétel, nem fog belehalni az eladó. Legfeljebb ha a végletekig korrekt akarsz lenni, akkor megkérdezed a pénztárban hogy ennek a befizetésnek mennyi a költsége a kedvezményzett részéről, és annyival többet fizess be neki, tehát ne 47.700.000 forintot hanem mondjuk kb. 15 ezerrel többet. Ezzel átvállaltad a bankköltséget, és így tényleg olyan mintha utaltál volna neki.
Már az Adásvételi Szerződést is így kellett volna megírni, hogy az eladó számlájára nem utalással, hanem KP befizetéssel teljesítitek az önerőt, mert úgy kell eljárni, ahogy az AV-ben meg van írva.
CSOK szempontjából mindkét verzió megfelelő, de ott hibáztatok, hogy ezt nem beszéltétek meg előre az ügyvéddel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!