Diákhitelből állampapírt venni. Jó befektetés vagy nem éri meg?
Sziasztok!
Azon gondolkodtam hogy mivel úgyis fel kell vennem a diákhitelt, ezért több hitelt vennék fel, mint amennyi a tandíj és a maradék hitelt állampapírba fektetném, leginkább Prémium magyar állampapírba.
Mondjuk egy milliós hitelt nagyjából egy éves időre.
Szerintetek megérné vagy sem diákhitelből állampapírt venni?
"ezért több hitelt vennék fel, mint amennyi a tandíj"
Tandíjat a diákhitel2-ből fizeted, arra nem tudsz többet felvenni, mint a tandíj.
A diákhitel1-et tudod csak befektetni.
Ha a számokat nézzük megéri.
A kérdés az, hogy mekkora lesz rajta a hozam?
2024. január 20-ig 14,75%-os a kamat
2025. jan 20-ig meg mondjuk 18%.
Utána le fog esni.
A diákhitel kamata most 8%. Talán tovább emelkedni nem fog.
500ezer forintonként kb évi 40ezer a haszon.
Azaz 100ezer forintonként évi 8 ezer.
A kérdés igazából az, hogy mennyi pénz maradna, amit be tudsz fektetni és te ekkora hozamért akarsz-e ezzel foglalkozni.
ez engem is érdekel és nagyjából a #2nak an igaza.
A diákhitel kamata szerintem nőni fog. Ha jól tudom még a 8% mellett is van rajta sapka. De még így is egy számjegyű, míg a kamat ketszamjegyű. Így megérheti.
Viszont ha tényleg feljebb megy a szabad felhasználású kamata, és egy szamjegyű lesz az allampapír kamatozása,akkor már nem.
Amíg az államkötvény hozama meghaladja a diákhitel THMét addig megéri.
Meg kell szüntetni a konstrukciót, amint a hátralevő kamatarbitrázs-nyereséget meghaladják a végtörlesztéssel és az állampapír visszaváltásával összefüggő ráfordítások.
Ha állampapírba tesszük az egy kockázatmentes kamatarbitrázs ügylet, főleg mert a hitelező és az adós egyaránt az állam, tehát még hitelezési kockázat sincs (államcsőd esetén a diákhiteledet se lesz aki behajtsa).
Ha tőzsdézel belőle akkor az egy tőkeáttételes pozíció, mégpedig olyan, ahol nulla az önrész és 100% az idegen forrás.
#7 - Survivorship bias, ha ez mond valamit.
A másik 10-100-1000 emberről, aki szintén hitelt vett fel és tőzsdézett, de belebukott nem születnek cikkek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!