Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Vegyünk állampapírt!!! Vegyünk...

Vegyünk állampapírt!!! Vegyünk állampapírt?

Figyelt kérdés

Szochomentes, nagy hozam, minden csili és vili. De mi a mozgatója ezeknek az intézkedéseknek?

Ennyire pussolni, hogy minden pénzt ebbe forgasson be mindenki, eddig, mint megtakarítás, miért nem volt olyan nagyon jó, miért most?

És nem tudom elhinni, hogy az értékállóság, lassabban inflálódik.

Tipp, mi az oka, hogy hitelezzük az államot?

2023. júl. 18. 20:52
 1/9 anonim ***** válasza:
93%
(Ha a bankban tárolod a pénzt, akkor az vesz belőle állampapírt, csak helyetted ő kapja meg ezeket a kamatokat)
2023. júl. 18. 20:56
 2/9 anonim ***** válasza:
80%
Nem kap pénzt az Uniótól valamiből meg kell dőzsölni.
2023. júl. 18. 20:57
 3/9 anonim ***** válasza:
59%
Nem mindegy, hogy a magyarok hitelezik meg azt a pénzt forint alapon, vagy mondjuk felveszi hitel formájában azt a pénzt euró alapon az ország.
2023. júl. 18. 21:29
 4/9 anonim ***** válasza:
89%

Eddig is pont ugyanolyan jó volt, mint most, hiszen a szabályai kb semmit nem változtak, ugyanaz a fél-egy százalék reálkamat van rajta, mint több éve folyamatosan. Azért feltűnőbb most, mert megugrott az infláció, így az állampapírok alapkamata is emelkedik.

Az államadósság összetétele szempontjából jobb, ha a saját devizájában van az adóssága nagyobb része.

2023. júl. 18. 21:34
 5/9 anonim ***** válasza:
30%

Kitalált a felcsúti pufi hogy most elektromos autókat akar magának, és erre kell gyorsan 190 milliárd forint.

Már 1-2 évesek az autók, ezt már ideje maguknak, a családtagoknak ajándékozni, és újakat venni közpénzből.

Hülyék országában bármit megtehet a kormány.

2023. júl. 18. 22:50
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Most azért éri meg ennyire, mert 10-15% kamatot fizetnek rá. Pár éve az 1-2%-os kamattal nem volt olyan vonzó.

És amúgy az ország szempontjából sokkal jobb, ha az államadósság a lakosság felé, forintban van, mintha külföldi hitelezők felé lenne Euróban. A forintot ugye bármikor el tudják inflálni, ha fizetési probléma adódna.

2023. júl. 19. 09:37
 7/9 anonim ***** válasza:

Én beletettem a pénzem, de tényleg kicsit gyanús ez a nagy kampány. Simán lehet hogy tudnakvmit/készülnek valamire. Annó a máp+ban volt pénzem, jó hogy az utolsó évekre beigérték az akkor jónak számító 5+%kamatot, de mire oda jutott volna bejött a 20+% infláció, szóval a 4%-os lépcsőnél ki lett véve, és ahogy sokan áttettük pmáp-ba.

Azt amúgy nem hinném, hogydrasztikus módszerrel nyúlnák le (visszaváltás ellehetetlenítése), de ha mégis akkor brüsszel..

2023. júl. 19. 10:31
 8/9 A kérdező kommentje:

Nekem csak a hirtelen nyomtatás, hogy ugyan a lakosság legyen olyan jó, és tolja be a pénzét.

Kb kötelezővé teszik, a bankok ezt javasolják elsőnek. Vedd vedd vedd... Lehet én vagyok paranoiás, de engem ez most nagyon zavar.

(Egy biztonságos megtakit, én most nem érzek annak)

2023. júl. 19. 18:51
 9/9 anonim ***** válasza:
87%

Pedig az állampapír biztonságos. Lehetnek olyan esetek, amikor buksz rajta, de egyik sem életszerű jelenleg:

- Államcsőd esetén nem vagy csak részben fizetik ki az állampapírokat. Jelenleg nem fenyeget államcsőd.

- Válhat átmenetileg fizetésképtelenné az ország. Ebben az esetben viszont nem csak a lakossági, hanem az intézményi hitelezők se lennének kifizetve, ami komoly visszaminősítést és gazdasági visszaesést jelentene. Jelenleg ez a veszély sem áll fent.

- Dönthet úgy a kormány, hogy önkényesen nem fizeti ki az állampapírokat. Ilyet viszont csak egy súlyosan elnyomott országban, diktatúrában lehet megtenni, EU-ba tutira nem. Senki nem vállalná azt, hogy egy ilyen akció után gazdasági szankciókat kapjon az ország, mert kb. az importtól függünk minden téren.

- Elinflálhatja a forintot a kormány, így bár összegszerűleg megkapod a pénzed, vásárlóértékben buksz rajta. Ez egy lehetséges eszköz, ám a mostani helyzetben, amikor eleve magas az infláció és épp a gazdaságot kellene visszaállítani a megszokott kerékvágásba, még Orbán sem lesz olyan őrült, hogy tovább inflálja a forintot. Pláne, mivel jelenleg van miből fizetni a hiteleket.

2023. júl. 20. 08:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!