Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Melyik s&p500-as ETF-et vegyem?

Melyik s&p500-as ETF-et vegyem?

Figyelt kérdés

Az ERSTE-nél nyitottam TBSZ számlát. Szeretnék onnan nem tőkeáttétes s&p500-as ETF-et venni, de mintha nem lenne. Ez lehetséges?

Találtam néhányat, aminél volt tőkeáttét, illetve van ishares, de mintha az meg nem az S&P500 lenne. Ki tudna valaki segíteni, hogy mit kéne vennem, ha sima, mezei nem az USA-ban adózó (mert 2024 után ugye megszűnhet a kettős adózásról szóló egyezmény) ETF-et szeretnék venni?

Lehetőség szerint nem forintban, mert amúgy van devizám s azt szeretném befektetni (EUR, USD, CHF).

2023. júl. 2. 21:38
 1/6 A kérdező kommentje:
Amúgy nem vagyok benne biztos, hogy mindent megtaláltam amit árulnak…
2023. júl. 2. 21:38
 2/6 A kérdező kommentje:
Mármint ETC is jó, de eddig nem fektettem be tőzsdei papírokba, csak banki alapokba és nem igazán értem, hogy mit kéne néznem.
2023. júl. 2. 21:47
 3/6 A kérdező kommentje:
Azt hiszem megvannak, nem az S&p 500-ra kell rákeresni, mert az nem dob ki mindent
2023. júl. 2. 21:54
 4/6 anonim ***** válasza:

Az iShares core S&P500 (CSPX) az, valamint a Vanguard S&P 500 UCITS (VUSA) is, ezek talán a legelterjedtebbek, de több alapkezelőnek van S&P500 indexkövető alapja.

Olvasd el mindig a kiemelt bef. Információk dokumentumot (KIID) és abból ki kell derüljön hogy mit tudni róla.

Ha nem az USAban van bejegyezve az alap, hanem mondjuk Írországban, akkor nem vonnak tőled forrásadót. Főleg ha olyan, ami visszaforgatja az osztalékokat (accumulating). Olyan is van, ami időközönként kifizeti az osztalékhozamokat (Distributing) de ezeknél sincs adó ha jól tudom amennyiben nem amerikai az értékpapírt kibocsátó alap.

A magyar Szocho nem vonatkozik ETF-ekre, valamint az szja-t is ki lehet kerülni ha TBSZ számlára veszed ezeket.

2023. júl. 2. 21:55
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! :)
2023. júl. 2. 22:11
 6/6 anonim ***** válasza:
2023. júl. 2. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!