Milyen állampapírt érdemes venni PMÁP helyett november-december-január körül?
Azért kérdezem hogy "milyen állampapírt érdemes venni november-december-január körül", mert a PMÁP februárban fizet kamatot, ami azt jelenti, hogy az összes addig felhalmozott kamattal együtt kell megvásárolni és - logikusan - februárban ez esetben nem hoz túl sokat.
Melyek azok a más állampapírok, amelyeket megéri inkább venni, ha túl közel a PMÁP februári kamatfizetés?
A PMÁPnak több sorozata is van, és nem mindegyik februárban fizet kamatot.
A vételárban felhalmozott kamat akkor alacsony, ha távol van a kamatfizetés. Ha pont kamatfizetés után vagyunk egy pillanattal, akkor 0.
Szóval mindegy melyik állampapírt veszed, napi szintre lebontva a vételkor megfigyelhető hozambörbének megfelelő kamatbevételt tudod elhatárolni magadnak.
"De aminek a vételárában 0 a felhalmozott kamat októberben, az következő októberben fizet kamatot… miért jobb neked egy évet várni 12 egység pénzre, mint négy hónapot 4 egység pénzre?"
Nem tudom hogy pl. októberben melyiknek 0 a felhalmozott kamata.
Vásárlás során próbálgassam végig "melyiket mennyiért adják"? Vásárlásnál nem rémlik hogy lehetne látni a kamatfizetéseket, cska ha az ember utánanéz vásárlás előtt akkor tudja.
Lehet rosszul tudom.
Elgondolkodtam rajta hogy bármikor adódhat olyan hogy október-november (vagy január) körül szeretnék betenni egy összeget.
Az elérhető állampapírokra rákeresel googleben, a nyilvános ajánlattétel/kibocsátási tájékoztató/ismertető dokumentumban szerepelnek a kamatfizetési dátumok.
Ezenkívül a webkincstárban is ha az “i” betűre mész mutatja az adott kötvény fő adatait. Kibocsátás, kamatfizetési gyakoriság, köv. kamatforduló…
Ha az allamkincstartol veszed akkor csak egy sorozatbol tudsz PMAPot venni. Te esetleg mashol vasarolsz?
En amugy nem ertek egyet azzal hogy csak azert ne most vegyel PMAPot mert sok benne a felhalmozott kamat.
A jelenleg elerheto 2030/J sorozatban 2,4482% felhalmozott kamat van es 16% kamatot fizet a kovi fordulokor. Ha most veszel ilyet pl 1 millioert akkor 976103 forint neverteket kapsz amire jovo marcius 20-an 156176 forint kamatot kapsz, igy osszesen 1.132.279 forintod lesz. A realizalt hozamod 13,22% 10 honap alatt ami kb eves 15,86%-os kamatnak felel meg. Ekkora kamatot pedig semelyik masik allampapir sem ad.
Köszönöm a válaszokat.
"En amugy nem ertek egyet azzal hogy csak azert ne most vegyel PMAPot mert..."
Értem és ha november körül lesz pénz rá?
Igazából - tudom a kérdés elején kellett volna ezt írnom - attól tartottam hogy a 2030/J után már nem lesz ezévben új kiadva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!