Egyéni vállalkozóként milyen hitelt tudok felvenni?
Egyetemista vagyok, viszont van mellette egy vállalkozásom. Oktatok csoportokat, amivel a jelenlegi havi bevételem 600.000ft. Ebből kb 200 ezer ft megy el adókra, könyvelőre, más költségem nincsen.
Szeretnék lakást venni, van 35 millió ft önerőm, és a lakások 42 milliótól indulnak, ami nagyon tetszik, az inkább 50-55 millió ft lenne. (Új építésű Bp-i garzonok)
Mivel illetéket is kell fizetnem, meg bútorokra is lesz szükségem, ügyvédi díj, stb, ezért minimum 10 milliót tervezek felvenni, de ha tehetem 15-20-at is felvennék!
A vállalkozásom 3 hónapja üzemel, szerintem ezt a szintet tartani tudom, ha minden jól megy, talán fel tudom tonászni havi 800 körülre, de szerintem az a plafon.
(Ami hátráltató tényező lehet, hogy van kb 11 millió ft diákhitelem, orvosira járok, és önköltséges képzésere) ez fel fog kúszni 15 millióig jövő tavaszra, viszont addigra 38-40 millió ft önerőm lesz.
Hol adnak hitelt egyéni vállalkozóknak, és hogyan számolják a felvehető összeget?
Melyik banknál érdemes próbálkoznom? Kezesnek nem tudok senkit sajnos, egyedül tudom felvenni, nincs más opció.
Mivel a vállalkozásod még csak 3 hónapja működik, valószínűleg nem lesz egyszerű hitelt kapnod, mivel a bankok általában legalább 6 hónapos folyamatos jövedelemigazolást és/vagy eredménykimutatást várnak el. Az is nehézséget okozhat, hogy nincs kezes, így a bankok nagyobb kockázatot láthatnak a hiteledben.
Azonban, ha rendelkezel megbízható jövedelemmel, és a hitelképességed megfelelő, akkor érdemes lehet hitelt igényelned. A felvehető összeg a jövedelmedtől és hitelképességedtől függ. Általában a bankok az ügyfél jövedelmének 30-40 százalékától akár a 3-4-szereséig is adnak hitelt.
A bankok között nagy különbségek lehetnek a hitelkondíciók és kamatok terén, ezért érdemes körüljárni a lehetőségeket. Ajánlatos lehet előzetesen felvenni a kapcsolatot több bankkal, és megismerni a kínált hiteltermékeket, azok feltételeit és kamatozását. Az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank Magyarországon az egyik legnépszerűbb bank a lakáshitel-ügyfelek körében.
Leghamarabb jövő tavasszal lehetne figyelembevenni a vállalkozásodból származó jövedelmet, mert akkorra már lesz egy lezárt üzleti éved, de a jövedelmed nagy valószínűséggel nem lesz elég a sok diákhitel miatt, de akad bank, aki addig nem számol vele, amíg nem kell törleszteni.
Számít az is, milyen adózási formában van, de nekem gyanúsan sok a költséged ehhez a bevételhez képest az adóra és a könyvelőre, itt valami nem stimmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!