Most átverték a nagymamámat a csalók, vagy tényleg bank hívta?
Nem tudom, hogy milyen szám hívta, de vezetékesen hívták…
Utána mobilra kapott erről a számról SMS-t, [link]
Ugye erre sokan írják, hogy kamu, de 100%-ig nem tudom.
A nagymamám nem tudja rendesen elmondani, hogy mit mondott a telefonálóknak, de állítja hogy semmit olyat nem adott meg amit nem tudtak eleve.
“Adategyeztetés” címén hívták és a születési helyét, meg ilyeneket kérdeztek… A számlaszáma utolsó 4 számát diktálták neki és az stimmelt, ez nekem nagyon gyanús, viszont a nagymamám állítja hogy ezen kívül nem kérték el a többi számot, meg semmit.
Így viszont nem tudnának visszaélni vele, ha csalók…
A tetejébe, az egész telefonálás után még vissza is hívták, hogy értékelje 1 és 10 közötti szám bemondásával az előző telefonos munkatársat!
Ez extrém gyanús nekem, de állítólag nem mondott semmi olyat amivel vissza tudnának élni…
Illetve nem adategyeztetés kapcsán hívták, hanem 3000 forintos elmaradás miatt.
De a mégis kellett bizonyos adatokat is egyeztetni, ez nekem szürreális…
1. Felhívja a bankot és utána kérdez. A bank alapból ritka esetben kezdeményez ügyféllel hívást. Ha valami miatt keresik akkor inkább tennék postai úton.
2. Menjen be és ott tisztázza a dolgot. Ha elmaradása van fizesse be pénztári bizonylattal. Ha meg nincs akkor jelezze, hogy telefonos csalók keresték és személyes adatokat kértek ki tőle.
Köszi, ez így lesz, de csak napok múlva tud bemenni…
A telefonszámhoz egyébként szerintem tényleg az OTP tartozik, csak az ilyen telefonszám kereső oldalakon valamiért mindenki visszaélést jelez ezzel a számmal kapcsolatban!
Engem hivtak mar otpben elfelejtett torlesztes miatt. Levettem minden penzt, elfelejtettem a torlesztesre visszatenni, hivtak is.
Adategyeztetes mindig van, szemelyes adatokat kernek, szul datum, szul hely, anyja neve.
Olyan biztos nincs hogy ok diktaljak az utolso 4szamjegyet a bankszamlaszambol. Ami otpnel technikailag mindenkinek 0000, mivel a formatum itthon 3x8szamjegy de az otpnel 8db 0 a vege. Ami elhagyhato, de attol az meg ott van.
Ha valóban van hátraléka, akkor valós a hívás. Ha régi a hátraléka, akkor a behajtástól hívták, evidens, hogy egyeztetnek némi adatot, hiszen adatvédelmi okokból még a gyerekének vagy a szülőjének sem adhatnak ki információt.
"A tetejébe, az egész telefonálás után még vissza is hívták, hogy értékelje 1 és 10 közötti szám bemondásával az előző telefonos munkatársat!"
Teljesen normális ügymenet és ha nem működsz együtt, akkor semmi gond.
De az általad idézett linken ezt írják a számról:
2023-05-11 "Vígyázat csalók! Otp bank nevében tartozásra hívatkózva befizetést kérnek aki megnyitja a filet attol kicsalják az adatait és lenullázzák a számláját ! A rendőrség nem akar vele foglalkozni bejelentésre sem ! töröljék aki teheti tiltsa a számot de más számról is próbálkoznak !"
2023-04-25 "Erről az sms-ről banki alkalmazást feltörni próbáló kódot küldenek. Az sms akkor érkezik a bank nevében, ami alatt a +36708811180-ról (korábban más számról) banki adategyeztetés címén kártyaadatokat próbálnak kicsalni név, lakcím, anyja neve, kérdéseket tesznek föl, majd elkérik a kártya hátlapján lévő biztonsági kódot az egyeztetéshez. Mindezt esetleg kártyaszám birtokában teszik, amelyet interneten találnak meg betörésekből nyilvánosságra kerülő bankkártya szám adatok között. A bank nem kéri az adataidat egyeztetés céljából, ha az hív föl. És csak akkor hív, ha újy kártyáért lehet menni."
Tehát azt írja valaki "Erről az sms-ről banki alkalmazást feltörni próbáló kódot küldenek."
Namost, ha nagymamádnak hagyományos nyomógombos telefonja van, akkor nyilván nem fog látszódni az esetleges link az sms-ben.
Tanítsd meg nagymamádnak, hogy hívassa vissza magát olyankor, amikor Te is ott vagy és meg van oldva.
Semmilyen sms-ben kapott link nem fog feltörni semmilyen alkalmazast.
Ezek az sms-ek kèt cèlt szolgálnak az ilyen vhising jellegű csaló hìvasok során:
- a benne lèvő link egy dummy netban login oldalra mutat, ahol a netban user+jelszót szeretnèk megszerezni
- vagy pedig magátó a banktól jön, ugyanis a netbank belèpès/mobilapp telepìtès kètfaktoros jelszava, amit a csalók kèrnek bediktálni, hogy hozzáfèrjenek a számlához.
A nagymamától kèrtek netbank belèpèsi vagy bankkártya adatokat? A visszaèlèsek erre mennek rá.
Ha csak születèsi adatokat kèrtek /egyeztettek akkor az valszeg tènyleg csak a bankja telesales vagy esetleg hátralèkkezelő osztályja volt.
Amúgy ha a nagyinak mondjuk nincs beállìtva netbank szolgáltatás, akkor teljesen vèdve van az ilyenek ellen, csak bankkartya adatokat ne adjon ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!