Hogyan számoljunk el a volt párommal igazságosan az ingatlankivásárláskor?
Előre is köszönöm a válaszokat, inspirációt keresek egy igazságos elszámoláshoz, ami alapján egyik fél számára se legyen utólag se megbánásérzése.
Szóval a konkrét szituáció az, hogy kb. másfél éve vettünk a párommal egy lakást, a tulajdonjogot 1/2 - 1/2 részben osztottuk el. Sajnos úgy döntöttünk, hogy külön utakon folytatjuk és, mivel egyedül én vagyok képes kivásárolni ezért én fogom. Alakul már a kép, hogy hogyan számoljunk el igazságosan, de még mindig maradt bennem egy két kérdés.
Szóval a konkrét számok:
22,6M Ft volt a lakás kb másfél éve. Most jelenleg úgy durván 33M-ra becsüljük, de nem is ez a lényeg, hanem a számolás menete. Én 9,5M Ft-al szálltam be az önerőbe míg a párom 0,5M-val. Lakáshitelt vettünk fel 12,6M ft-ot, 3,45% kamattal, amit 20 hónapig fele-fele arányban fizettük.
Voltunk már ügyvédnél, ami alapján kiszámoltuk, hogy ezekkel a számokkal és megegyezésekkel az 1/2 - 1/2 helyett 30%-70%-os tulajdoni hányadokkal kellett volna szétosztani a tulajdonrészt. Ez úgy jött ki, hogy az én 9,5M Ft-m plusz a hitel fele (6,3M Ft) elosztva a 22,6-al kb. 70%-ra jön ki. Na de nem is ez a lényeg, szerencsére mindketten asszertívek maradtunk szakítás után is és mindketten törekszünk az igazságosságra annak ellenére is, hogy nem éppen logikusan írtuk meg anno a szerződést.
Szóval az ügyvéd javasolt számolása szerint felarányosítottuk a tulajdonrészt (az arány 33M / 22,6M = 1,46; tehát páromnak a 22,6*30%*1,46 = 9,9M nekem 23,1M kb.) és ha az ő részéből levonjuk a hitel volt páromra fennmaradó részét, akkor (eddig fejenként kb. 720k Ft-ot törlesztettünk be, a fennmaradó rész kb. 5,58M Ft) 9,9M - 5,58M = 4,32 M Ft. Ez alapján a számolás alapján nekem 4,32 M Ft-ot kéne fizetnem, hogy kivásároljam. Na de itt jön a csavar, hogy engem zavar, hogy csak a felvett hitellel számolunk, de az eddigi kamat semmilyen módon nincs beleszámolva. Ti hogyan súlyoznátok a kamattal, hogy igazságos legyen vagy szükséges-e egyáltalán? Most nyilván nem a fillérbaszás a cél, hogy az utolsó fillérig elszámoljunk, hanem az, hogy 10 év múlva visszanézve se legyen az, hogy valamit félreszámoltunk és valakire nézve igazságtalan volt az üzlet.
Előre is köszönöm a javaslatokat.
Szia!
Szerintem az nem helyes, hogy a hitelt 12,6 mio értéken veszitek figyelembe, hiszen a futamidő végén nem annyit fizettetek volna vissza, hanem a bank által megadott törlesztőtervben szereplő összeget. A számításba a 12,6 mio helyett ezt az összeget kell behelyettesíteni, és így tovább számolni. A többi számítási mód pedig teljesen logikus.
Én úgy számolnék, hogy a vétel időpontjában:
- 9,5/22,6=42,1% volt a tied
- 0,5/22,6=2,2% volt a párodé
- 12,6/22,6=55,7% volt a bankké
Ha hosszútávú volt a hitel, akkor az a pénz, amit befizettetek 20 hónap alatt kb. azzal összehasonlítható, mintha annyival kevesebb hitelt vettetek volna fel. Mert annak a jelenértéke vagy jövőértéke (bármelyiket nézzük is), nem nagyon különbözik a 12,6 millió jelen vagy jövőértékétől. Tehát, pl. 20 éves hitelnél, ha a törlesztőrészlet kettőtöknek kb. 73 ezer ft volt, akkor a párod kb. 730 ezer Ft-ot fizetett és ezzel megszerezte a banktól a lakás 730/12600=5,7% részét. Akkor most elméletileg a tulajdonrésze 7,9%. Ha átvállalod az összes hitelt és a jelenlegi érték 33M, akkor 2,64 millió járna neki.
De a lakás mellett átenged egy kb. 6 milliós hitelt 3,5% kamatozással, miközben a mostani lakáshitelkamatok kb. 10 %-osak. Ha 18 éves a hátralevő idő, akkor a 6M Ft 3,5%-os kamattal számolt jövőértéke 11M. Azonos jövőértékű 10%-os hitel jelenértéke kb. 2 milló. Szóval eszerint, ha meg tudod tartani a 3,5%-os kamatozást, akkor kellene még fizetned a párodnak további 4 millió forintot. Ennyit ér ez a 3,5%-os buli hitel most.
A jelenértékszámításokat a saját adataitokkal itt tudod lefuttatni:
Túlzottan becsületesen akarsz eljárni!
Nem azt mondom hogy vágd át az exedet de ma a jelen értékkel kell számolnotok.
Amit az ügyvéd javasol az tökéletesen megfelel a jelen idejű vagyongyarapodás felosztásának.
Lehet hogy nyersz a jó kamatozású hiteleden de az is lehet hogy buksz rajta a jövőben.
Lehet hogy felfelé mennek majd az ingatlan árak de lehet az ellenkezője is.
Lehet hogy Putyin megáll Záhonynál de az is lehet hogy nem (és ennél tovább ne menjünk a politizálásban mert csak poénként írtam).
Ha az exed vagy te nem érzitek korrektnek ezt a számítást akkor mit mondanál arra hogy a volt párod befektetett 500k + 20 hónap alatt beletett apránként 720k azaz összesen: 1,22Mill befektetésre kap 4,32Milliót. Magyarán bő húsz hónap alatt három és félszeresét kapja a befektetésének.
Szerintem ez teljesen korrekt és ha tudsz javasolni hasonló üzletet akkor nyugodtan keress, befektetőként benne lennék :)
"van egy olyan csavar a történetben, hogy 5 éves kamatperiódussal vettük fel a hitelt"
Hát ez nagyon egyszerű. Ha a hitel még három évig 3,5%-os és utána piaci, akkor csak 3 év múlvára kell számolnod a jövőértéket. És azzal a jövőértékkel kell egyenlővé tenned egy mostani feltételű 3 éves hitel jövőértékét. Annak a piaci hitelnek a jelenértéke annyi, amennyit most kézbe adnának. A két jelenérték különbözetét éri a hitel.
"ezek a kalkulátorok 18 éves távra nézik azt, hogy végig fix kamat mellett mennyi a jelenérték"
Annyi időre nézik, amennyit beleírsz. És ha a hitel 3 év múlva piaci kamattal folytatódik, akkor onnantól kezdve semmi előnye nincs. Azért az időszakért nem kell fizetned.
Én egy irányt mondok. Úgz veszem mintha ezt üzleti alapon üzlettárssal csináltátok volna, vesztek egy ingatlant, majd nyereséggel eladjátok, ez végülis igaz is lenne ha eladnátok az ingatlant.
Amit tudok:
te 9.500.000. Ft tőkével szálltál be
ő 500.000.- Ft tőkével
tehát 95% és 5% az arány
közben fizettetek a 2 év alatt 720e ft ot fejenként
Most a project 33m ft-ot ér.
33.000.000 ft-ból levonom a közbenső fizetett összegeket, 29982000 ft maradt.
ezt kell a befizetett tőke alapján osztani, tehát 29.982.000.- tied
1.578.000.- az övé.
Tehát a 33m ftért kerül eladásra.
a 33 millióból párodnak
720.000.- ft befizetett pénz + 500.000.- Ft tőke + 1.078.000.- Ft nyereség járna
Neked
720.000.- ft befizetett pénz, + 9 500 000 ft tőke és 20.482.000.- Ft nyereség
Ez számszakilag korrekt, hiszen ő az ötszázezrét megduplázta és még kapott is hozzá, míg te a 19 milliódat dupláztad, és kaptál is hozzá, ha az arányokat nézed pontosan ki is jön.
Az, hogy a költsége a 2 év várakozásnak 2x720e ft volt ha üzletileg csináljátok pontosan annyit tettetek bele mindketten, tehát fair
Szépíteni lehet a dolgon (szerintem nem korrekt mert ha céget alapítatok nyereség célzattal akkor midnenhol a tőke kamatozik, hiszen ez esetben a befektettett munka a banknak fizetett pénz) hogy a befektetett összes pénz a mai napig a számolás alapja:
Te 10 220 000 ft
ő 1 220 000 ft
Ennyi amit a mai napig befizettetek
11.440.000.- fT
eladás 33.000.000.- ft
Tehát 89.336 % neked
10,664 % neki
33 m ft esetén :
29.480.000.- neked
3.520.000.- neki
Logikusan látszik, hogy ő akárhogyan is fekteti be a pénzét, az 500e ftból maximum 3.5 milliót tudott csinálni. Ez szerintem nagyon korrekt ha 3 millió forintot nyer tehát 3.5 millió forintot kap
Én így csinálnám.
4: Köszönöm a véleményed (szarkazmus nélkül, tényleg). Én is átgondoltam már ezeket, és igen, akárhogyan is vásárolom ki egész jó a megtérülési arány lesz a számára.
5,6: Igen, bármilyen hülyének is tűnök, ezeket már végigpörgettem, csak mindig jól jön a megerősítés, cáfolat vagy egy új javaslat. Igen amit a 6-ban írsz az nyelvbotlás volt részemről, tudom hogy meg tudok adni más időperiódust is, amit meg is tettem, csak hülyén fogalmaztam meg utána a kérdésem. Igazából én is ugyanezekre jutottam a számításaimban, köszönöm a megerősítést.
7: Onnan, hogy mindketten vagyunk annyira intelligensek, hogy nem akarunk szándékosan kiszúrni a másikkal. Nyilván belemehetnénk egy elhúzódó jogvitába, amiből akármelyikőnk is kerül ki győztesen, összeségében mindkettőnk veszítene kivéve az ügyvéd. Mellesleg leírtam, hogy mindketten asszertíven állunk hozzá a helyzethez, ez egyáltalán nem a kérdés tárgya.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!