Érdemes lakástvásárolni hitelre a jelenlegi helyzetben?
Van félretéve 5 millió forintom, a szüleimtől kaphatnék még 7 millió forintot, és olyan 18 millió forint hitelt kéne felvennem nagyjából, hogy egy olyan lakáshoz jussak, amilyet szeretnék, a nettó bérem havi 490 ezer forint.
Viszont egyrészt picit ilyesztő 26 évesen 20 év hitelt aláírni, illetve ilyen kamatok mellett jelenleg a felvett összeg dupláját kéne visszafizetnem a végére, másrészt pedig az is megfordult a fejemben, opciós lehetőségként, hogy a saját 5 millió forintos megtakarításom arra használnám fel, hogy kipróbáljam magam külföldön.
Nem a lakásra való összespórolás lenne a célom, hanem egy normális élet kiépítése egy stabilabb országban, ahol van rendes egészségügy, oktatás, rendes alapok egy normális élethez.
Nem mosogatni mennék ki, a nyelvvel nincsen gondom, a szakterület ahol dolgozom nem magyar piac specifikus, szóval ilyen gondom nem lenne.
Háromfelé bontanám a kérdést fejben:
érdemes e most lakást venni?
érdemes e most ilyen kamatok mellett hitelt felvenni?
érdemes e itthon letelepedni?
Utána közelebb jutsz a válaszokhoz, mert a hármat összemosni túl komplex.
12M önerő és 18M hitel elég kifeszített büdzsének látszik.
Számolj rá illetéket, ügyvédi díjat, bútort és 6 hónap megélhetés költségét, ha munkanélkülivé válnál.
A hitelkamatok később le is mehetnek, a régi hitel kiváltható lesz majd egy alacsonyabb kamatozású hitellel.
Az önmagadba fektetett pénz ér a legtöbbet. Jó ötlet az a külföldre költözés, tapasztalatot szerezni, megállni a lábadon. Persze az itthoni kapcsolataid nagy része leépül majd.
"Ilyesztő"... tényleg bajban az oktatásegészségügy :D
Egyébként egy sima személyi kölcsön is 15% körül kamatozik a te nettóddal, ha bankba kéred az utalást.
1. Nem, nem érdemes most lakást venni. Önerőt állampapírba fektetni, ott szépen kamatozik, akár itthon maradsz, akár külföldre mész.
2. Szerintem érdemes külföldre menni, különösen, ha egyedülálló vagy és a szakmádban dolgozhatsz, fejlődhetsz, és nem kell kulimelót végezni. Ha visszajössz, akkor még a megmaradt pénzzel jobb lakást is vehetsz. Én is így tettem 10 éve, nem bántam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!