Babavárót megéri felvenni most, helyemben szerintetek?
A helyzet: nyáron születik a baba, párommal most házasodunk. Jelenleg mèg albérletben lakunk, de szeretnénk nagyon már lassan saját lakást venni, sajnos ehhez mindenképp majd hitelt kell felvennünk.
Én nem nagyon néztem még utána a feltéteknek, párom pedzegeti egy ideje hogy vegyük fel addig is, mert gyerek megszületése előtt jobban járunk elvileg.
Utána fogok olvasni, de szeretnék véleményeket, tapasztalatot, hogy érdemes-e valóban így felvenni, és mire érdemes figyelni az esetünkben mindenképpen.
Előre is köszi!
kamatmentes hitel (1 gyerekkel)
persze hogy megéri
Csak a gyerek megszületése előtt lehet felvenni, utána nem.
Mindenképp érdemes felvenni, ha úgy tudjátok megvalósítani, hogy rögtön beszámítják első gyereknek a terhességet (itt 12. héttől számít, nem tudom hanyadikig, van pár nap elbírálási idő is, úgyhogy 12. hét után minél előbb).
Azt, hogy utána mire érdemes felhasználni egy másik kérdés.
Babavárót talán innentől nektek két esetben kell visszafizetnetek (bűntető kamattal), ha váltok vagy ha külföldre költöztök egyszerre mindketten.
Viszont mivel megvan a gyerek, ezért mindkét esetben megvan elvileg az a lehetőségetek, hogy visszaadjátok előtte a pénzt és nem fizettek bűntető kamatot.
Ha a kettő között a pénz állampapírban volt, akkor is a kamata a tietek. Ez pl. 16%-os kamattal számolva évi 1.6 millió forint.
Ha lesz második gyerek, akkor nála kaptok 3 milliót, harmadik gyereknél elengedik.
Most három évig törlesztőt sem kell fizetnetek (vagy 5 vagy 8 passz), mert 5 évig alapból nem kell, és minden gyereknél 3 évre moratóriumba kerültök.
Az egyetlen, amivel meg lehet szívni, ha úgy fektetitek be, hogy nem tudjátok visszafizetni válás vagy külföldre költözés esetén a fennmaradó hitelt, ekkor elég magas a büntetőkamat.
Szóval a babaváró hitelt mindenképp érdemes ilyen esetben felvenni a 12. terhességi hét után (UH és orvosi igazolás kell), hogy mibe fektetitek az egy másik kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!