Melyik megoldás lenne a jobb?
Sajnos úgy alakult, hogy válás miatt ki kell vásárolnom a feleségem tulajdonrészét a lakásból, ami 25M forint.
Jelenleg pont 6M forint likvid pénzem van, illetve van 16M részvényem, amiket tavaly vásároltam, de ezek TBSZ számlán.
A kérdés igazából az lenne, hogy szerintetek mi érné meg jobban:
- Felvenni 6M forint mellé 19M hitelt 9% körüli kamatra, hagyni a TBSZ-t és bízni benne, hogy 5 év múlva (amikor lejár) a részvények többet hoznak, mint évi 9% (tehát többet, mint amennyi kamatot addig kifizetek a lakáshitelre), vagy
- Feltörni a TBSZ-t, kivenni a 16M-t, hozzácsapni a meglévő 6-hoz és felvenni 3M forint hitelt és inkább visszaépíteni a részvény portfóliót szép apránként?
Nekem a matek azt adja ki, hogyha nem kakilja össze magát a világgazdaság és a részvények 5 év alatt tényleg hozzák majd azt, amit átlagban szoktak, akkor jobban járnék most azzal, ha nem babrálnám a TBSZ-t és inkább hitelt vennék fel többet, de érdekel Ti mit gondoltok.
Itt két független kérdés van:
1. Érdemes-e feltörni a TBSZ-t? Ez attól függ, hogy ha eladod az összes részvényt, akkor mennyivel lenne több pénzed, mint amennyit befizettél. A különbözet után kell 15%-ot adózni. Ezt Neked kell kiszámolni.
2. A második, hogy a lakásvásárlástól függetlenül érdemes-e hitelt felvenni, hogy részvényekbe fektesd? Ezt senki nem tudja. De a pesszimista és realista válasz az, hogy nem.
Én a helyedben elengedném a részvenyeket most, ha nem vagy nagyon minuszban.
Senki sem tudja mi jön.
Nem tudom, nekem is van tbsz meg részvények de azert mert nem tudok ingatlant venni belőle.
De soha nem hozott hú de jól igazabol neked évi 9 százalék felett kell hozni hogy nyerj. Inkább úgy mondom 3 év után 27 százalék átlagban, akkor vagy nullan. Nem nyertél, nullan
Ha eladod megveszed kecot, 25 millió esetén havi 400 lett volna a törlesztő tehát 400at félre tudsz rakni, 3 év alatt 12 millió amit ha emelkednek a részvények hoz úgyis, hogy részleteiben pakolod vissza. A mérték kérdés ahogy te se tudtad hogy a tbsz mit hoz de ennek arányában.
Hogy melyik a jobb ? Nem tudom de ezeken gondolkozz el
Hitelt nem vennék fel azért, hogy a részvényekhez ne kelljen hozzányúlni.
Nem opció, hogy feleségeddel megállapodj a törlesztés részleteiről és részletekben fizesd ki?
Pl. 6m kifizetsz azonnal, havi szinten megállapodtok mennyit utalsz (akár ügyvéddel, lepapírozva, pl. 300e/hó). A végén nem 25m törlesztesz, hanem mondjuk 27m (neki is megérje).
Második opciónak a lakás eladást tartom legjobbnak.
08.43, Te ugye viccelsz? Senkinek nem éri meg ma részletre eladni úgy a lakását, hogy évek múlva majd kap a 25M Ft helyett 27M Ft-ot. Igen buta lenne a feleség, ha ebbe belemenne.
Most akinek van 25M Ft-ja és azt berakná infláció követő állampapírba, 1 év alatt kapna 3,7M Ft kamatot, nem évek múlva, mert 15-16% a MÁK-nál idén a kamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!