Diákhitelesek! Ezt meg lehet csinálni?
Mi van a szerződési feltételekben?
Ha az szerepel benne, hogy a "fizetéssel bőven ráérek még" időpontig nem számolnak fel utána kamatot, és előtte már törlesztesz, akkor nyilván nem kell a kamatot is hozzá számolnod addig.
Ha az szerepel benne, hogy a kifizetéstől terheli kamat a diákhitelt, akkor bármikor is kezded visszafizetni, kamatot fel kell utána számolni.
Nem tudom, hogy a diákhitelt milyen feltételekkel biztosítják, mert nem volt még diákhitelem.
"a kovi evi kamatozas alapja a dec vegi osszeg lesz."
Ez biztos? Nekem úgy lenne logikus, ha napi kamat van, akkor az előző napi összeg a kamatozás alapja, nem a decemberi.
Igen, biztos, mert egyszer átnyálaztam miatta az üzletszabályzatot, és az ügyfélszolgálatnak is írtam miatta.
Valójában éves kamatozás van 360 napra elosztva (van rá egy képlet a szabályzatban), a kamatot pedig mindig az év végi záróegyenlegre számítják a kövi évre.
Lehet, hogy nem pontos fogalmakat használtam, mert nem vagyok pénzügyis, de remélem érthető.
Le is teszteltem.
Pl. ha 100 Ft volt a tartozásod év végén, akkor kövi évben a 100 ft 5%-át fogják hozzáadni, de az év napjaira szétosztva. Így, ha kövi évben végtörlesztesz, nem kell 105 Ft-ot törleszteni, csak amennyi épp fennál, pl. nyár közepén mondjuk 102,5 Ft-nál jár a tartozás, akkor ennyit visszafizetve végtörleszthető.
Viszont ha előtörlesztesz és lemegy a tartozás mondjuk 50-re évközben, akkor is úgy kamatozik naponta év végéig, mintha 100 Ft lenne a tartozásod, tehát az 5 Ft-ot az adott évre már mindenképp felszámolják tartozásra.
Az év végi záróegyenleg előtt pár nappal érdemes ezért beletörleszteni, mert csak az fog számítani a kövi évben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!