Diákhitelesek, nektek szóltak arról, hogy emelni fogják a kamatokat?
1: egyrészt mondhatod, a diákhitel alaptörlesztője a fizetésedhez igazodik automatikusan. Az enyém így kúszott fel 6 ezerről egész 80ezerig. Lefelé is ugyanúgy működik, csak van benne kb egy év csúszás.
Másrészt a diákhitel referenciakamathoz van kötve, változó kamatozású. Lakáshitelből is van ilyen, nincs ebben semmi újdonság. Ha aláírta, nyilván tudta, mi áll a szerződésben. Ami itt igazi kibaxás, hogy amíg tanul az ember, a kamat évente tőkésedik. Ilyenformán én pl kb 1,5Mt kaptam anno, de mire elkezdtem törleszteni, 2,5M lett belőle. Eltelt 1-2 év, mire el tudtam kezdeni nagyobb összegekben törleszteni, a havi 6ezres minimum a kamatokat se fedezte, így csak tovább nőtt a tartozásom ebben az első két évben, a csúcson 3M körül volt. Végső soron 4M körül fizettem vissza a 1,5Mra.
1. Egyrészt azért tökmindegy, mert a diákhitel össz. törlesztőrészlete az első 2 évben a bruttó minimálbér 6%-a lehet maximum, ami most 12 ezer forint, majd később is az aktuális fizetésed maximum 6%,a tehát a legtöbb embernek sose kell mondjuk 20-30 ezernél több törlesztőt fizetni.
2. Másrészt ha valóban piacképes normális szakmát szerzel, akkor pedig visszafizeted idő előtt előtörlesztéssel és nem a havi minimumot fizetgeted. Hanem ha keresel pl. 400-500 ezret, akkor belefizetsz minden hónapban inkább 100-200 ezret és kifizeted néhány hónap vagy max. 1-2 év alatt a teljes diákhitelt.
Tehát aki csóró szakon végez, annak azért nem kell aggódni, mert lehet a hitele sose fogy el, viszont a törlesztő se lesz sok soha.
Aki pedig olyan szakot végez hogy sokat fog vele keresni, az pedig azért ne aggódjon, mert azt a pár milliót ha akarja akkor nagyon hamar vissza tudja fizetni.
"mert az milyen már, hogy adnak kölcsön egy összeget, megegyezünk hogy ennyivel többet fizetek vissza"
Amikor aláírtad a Diákhitel Szerződést, ugye elolvastad, hogy ez NEM FIX kamatozású?
Egy leendő diplomástól szerintem elvárható, hogy értelmezni tudjon egy szerződést.
"Ami itt igazi kibaxás, hogy amíg tanul az ember, a kamat évente tőkésedik" Ebben mi a kibaxás? Teljesen természetes, hogy egy kölcsön akkor is kamatozik, ha épp nem fizeted a részleteket, met türelmi idős a konstrukció. Miért gondolod, hogy igazságos lenne, hogy ne számolják fel a kamatokat a türelmi idő alatt? A kamat a pénz bérleti díja, arra az időszakra kell megfizetni, amíg a kölcsönt nem fizeted vissza, azaz amíg a pénz nálad van.
Hibás pénzügyi gondolkozás az is, hogy a 2,5M Ft-ra felduzzadt tartozásodat nem kezdted el azonnal törleszteni és nem a megengedett minimummal kellene egy ekkora összeget törleszteni, hanem rendszeres előtörlesztésekkel annyit, hogy a tőketartozás is tempósan fogyjon.
Mondhatod hibás pénzügyi gondolkodásnak, pont leszarom a véleményedet. Nekem nem volt más lehetőségem, mint a minimumot törleszteni, merthogy havi 80 ezer fizuból éltem Pesten albérletben. Lehet utánam csinálni. Ha te ebből tudtál volna többet törleszteni, hajrá.
Amúgy azt a fizut se a legyek hordták össze, ami után a 80 ezres minimum törlesztőt számolták ki. De nyilván én vagyok a szar.
23.34-es, lett volna diplomád a diákhitel nélkül? Szerintem az rá a válaszod, hogy nem. Lenne most enélkül olyan szakmád, amivel versenyképes jövedelmed lenne (ráadásul úgy, hogy vélhetően szereted a szakmád, hiszen azért tanultál, hogy azt csnálhasd, ami érdekel)?
Nincs itt semmi probléma, csak talán annyi, hogy a fejedben még nem raktad rendbe, kifejezetten jól jártál még így is, hogy egy időben emelkedett a tőketartozás, mivel sem régen, sem jelenleg nincs kedvezőbb, olcsóbb szabadfelhasználású kölcsön a diákhitelnél (kivéve a babaváró, ha teljesülnek a feltételek, de ugye az egy teljesen más téma).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!