Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Melyik prémium állampapírt...

Melyik prémium állampapírt érdemes vennem? (többi lent)

Figyelt kérdés

Csak a napokban kezdtem utánajárni az állampapíroknak, be szeretnék menni egy államkincstárba tájékoztatásért és mindenképp venni akarok állampapírt. Interneten olvasva (köztük a gyakorin is) a prémium állampapírt ajánlják. Az allampapir.hu oldalon ezek közül a 2030/I (16% kamat) és 2027/K (15,25% kamat) van forgalmazva. Melyiket érdemesebb venni 2-3 millió forintért? Nekem fontos, hogy a kövektező években eladjam a megvett állampapírt, tehát nem feltétlenül várnám meg a futamidő végét (ez sokmindentől függ nagyobb kiadások, pl autóvásárlás stb.) De ahogy nézem egy-két havonta adnak ki újabb prémium állampapírokat, esetleg érdemes várni a következőre?

Egy második kérdésem még lenne. A kifizetések évente történnek meg, a gyakorin mégis azt írják, hogy akkor is érdemes venni, ha azt egy évnél hamarabb adjuk el, mivel csak 1%-kal terhel és azt kb egy hónap alatt visszatermeli a kamat. De ha egyéves a kifizetés és valaki hamarabb eladná, akkor neki miért jár egyáltalán a kamat? Időarányosan számolják?

2023. febr. 14. 17:35
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

2030/I-nek nagyobb a kamata, nem érdemes 2027/K-t venni.

Nem adnak ki pár havonta újat. Általában évente csak 1 sorozat van. A 2030/I lesz forgalomban jövő év elejéig, ha igazodnak a korábbiakhoz.

Tavaly az infláció megugrása miatt muszáj volt több sorozatot kiadni, idén ilyen okot nem látok.

Igen kifizeti az időarnyos kamatot 1 hónap után már több pénz kapsz vissza, mint amit beraktál.

Ha 2-3millióért veszel, időközben el tudod majd adni egy részét és a többi tovább kamatozik.

" akkor neki miért jár egyáltalán a kamat"

Azért mert ez nem egy lekötött bankbetét, ahol ugrik a kamat, ha idő előtt feltöröd. Ez annál befektetőbarátabb.

Évente fizet a PMÁP kamatot. Olyankor azt a pénzt kiutalhatod, vagy vehetsz belőle az éppen kkor kapható valamelyik állampapírból, hogy újra befektesd.

2023. febr. 14. 17:49
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2023. febr. 14. 18:16
 3/6 anonim ***** válasza:
72%

Énnekem PMÁP van. Én rá szavazok.

Márcsak azért is, mert valódi pénzügyes ismerősöm is van, aki ért ehhez.

Bár azt meg kell jegyezni, hogy 2-3> évig lesz elvileg jobb a PMÁP. Ahogy azt is meg kell jegyezni, hogy sajnos tényleg egy tollvonás a kamat dolog.

Akik meg a Bónusz mellett kardoskodnak, részben igazuk van. De HA csökkeni fog a PMÁP kamatozása, akkor a Bónuszé is.

Innentől én meg már nem értek hozzá.

Végeredményben mindenki maga dönti el.

Remélem segítettem, sok sikert!

2023. febr. 14. 18:32
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Az kimaradt még, amit itt lehet olvasni rendszeresen, hogy a jelenlegi 1%-os visszavásárlási terhelés bármikor megváltozhat. Bármelyik irányba.
2023. febr. 16. 14:40
 5/6 anonim ***** válasza:
Most már várnék, ha Bónusz Magyar Állampapírt vennél, új BMÁP érkezik: [link]
2023. febr. 17. 09:47
 6/6 anonim ***** válasza:
#5 - Nem tudom honnan jött ez a Bónusz, mert a kérdező nem tette bele a kérdésébe egyáltalán, hogy az érdekelné...
2023. febr. 17. 10:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!