Melyik prémium állampapírt érdemes vennem? (többi lent)
Csak a napokban kezdtem utánajárni az állampapíroknak, be szeretnék menni egy államkincstárba tájékoztatásért és mindenképp venni akarok állampapírt. Interneten olvasva (köztük a gyakorin is) a prémium állampapírt ajánlják. Az allampapir.hu oldalon ezek közül a 2030/I (16% kamat) és 2027/K (15,25% kamat) van forgalmazva. Melyiket érdemesebb venni 2-3 millió forintért? Nekem fontos, hogy a kövektező években eladjam a megvett állampapírt, tehát nem feltétlenül várnám meg a futamidő végét (ez sokmindentől függ nagyobb kiadások, pl autóvásárlás stb.) De ahogy nézem egy-két havonta adnak ki újabb prémium állampapírokat, esetleg érdemes várni a következőre?
Egy második kérdésem még lenne. A kifizetések évente történnek meg, a gyakorin mégis azt írják, hogy akkor is érdemes venni, ha azt egy évnél hamarabb adjuk el, mivel csak 1%-kal terhel és azt kb egy hónap alatt visszatermeli a kamat. De ha egyéves a kifizetés és valaki hamarabb eladná, akkor neki miért jár egyáltalán a kamat? Időarányosan számolják?
2030/I-nek nagyobb a kamata, nem érdemes 2027/K-t venni.
Nem adnak ki pár havonta újat. Általában évente csak 1 sorozat van. A 2030/I lesz forgalomban jövő év elejéig, ha igazodnak a korábbiakhoz.
Tavaly az infláció megugrása miatt muszáj volt több sorozatot kiadni, idén ilyen okot nem látok.
Igen kifizeti az időarnyos kamatot 1 hónap után már több pénz kapsz vissza, mint amit beraktál.
Ha 2-3millióért veszel, időközben el tudod majd adni egy részét és a többi tovább kamatozik.
" akkor neki miért jár egyáltalán a kamat"
Azért mert ez nem egy lekötött bankbetét, ahol ugrik a kamat, ha idő előtt feltöröd. Ez annál befektetőbarátabb.
Évente fizet a PMÁP kamatot. Olyankor azt a pénzt kiutalhatod, vagy vehetsz belőle az éppen kkor kapható valamelyik állampapírból, hogy újra befektesd.
Énnekem PMÁP van. Én rá szavazok.
Márcsak azért is, mert valódi pénzügyes ismerősöm is van, aki ért ehhez.
Bár azt meg kell jegyezni, hogy 2-3> évig lesz elvileg jobb a PMÁP. Ahogy azt is meg kell jegyezni, hogy sajnos tényleg egy tollvonás a kamat dolog.
Akik meg a Bónusz mellett kardoskodnak, részben igazuk van. De HA csökkeni fog a PMÁP kamatozása, akkor a Bónuszé is.
Innentől én meg már nem értek hozzá.
Végeredményben mindenki maga dönti el.
Remélem segítettem, sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!