Mi az a bitcoin? Ès ha azt mondják egy oldal bitcoin-t von le az nekem miben káros?
Egy úgynevezett kriptovaluta. Egyfajta virtuális pénz, ami nem függ egyetlen államhatalomtól sem. Alapvetően deflálódóra lett tervezve, tehát az értéke folyamatosan nő. Fenntartását önkéntesek végzik a számítógépeikkel, őket hívja a szaknyelv bányászoknak. Ők azért, amiért segítik a rendszer fenntartását, jutalékot kapnak Bitcoin formájában.
Hogy mekkora jelentősége lesz ennek a jövőben, azt nehéz megmondani. Vannak olyan fanatikusok, akik egyenesen magát a jövőt azonosítják ezzel a technológiával, és vannak, akik szerint fenn sem marad pár éven túl. Én meg azt gondolom, hogy nem kell szélsőségekben gondolkodni. Lehet, hogy fennmarad, lehet, hogy nem. Az, hogy ez egy mindent uraló technológiává válna, azzal szemben elég szkeptikus vagyok. Inkább egyfajta másodlagos valutaként, másodlagos fizetőeszközként, és leginkább megtakarításként fog funkcionálni, ha szerencsésen alakul a sorsa. A legfőbb probléma vele, hogy nagyon kiszámítjatatlan az árfolyama (itt el is bukott az az elv, hogy az értéke folyamatosan nőni fog), illetve hogy a fenntartásához használt infrastruktúra kapacitása korlátos, és nagyon környezetszennyező. Ezeket persze idővel majd lehet korrigálni, de egyelőre ilyen formában valószínűleg csak egy szűk réteg fog vele foglalkozni.
"Ès ha azt mondják egy oldal bitcoin-t von le az nekem miben káros?"
Milyen oldal? És honnan von le? Ha neked nincs Bitcoin-pénztárcád, akkor nehezen tudna bármit levonni. Olyan mondjuk van, hogy titokban "bányászik" a háttérben, ennek negatív következménye az, hogy megterheli a gépedet. Meg persze morálisan is, és jogilag is problémás, hogy a saját céljaira használja a gépedet, még ha csak a böngészőn keresztül is.
Hát az hogy nem inflálodik az nagyon stimmel mert most a hihetetlen infláció mellett a Bitcoin egyre olcsóbb lesz nem pedig drágább.
Ránézve a grafikonjára az is stimmel hogy folyamatosan nő csak közben hullámzik ezért vannak olyan szakaszok amikor kevesebbet ér mint azelőtt de az egész grafikont nézve rendre követik olyan hullámok amik magasabbak mint az előzőek rendre van egy egy magasabb alsó rész.
Abban azonban igazat adok az előttem lévőnek hogy attól hogy eddig így volt nem biztos hogy ezután is így lesz.
Nagyon környezetszennyező vel vitába szállnék mert hogy kevesebb energiával oldja meg ugyanazt mint a bankok vagyis valójában környezetvédelemről van szó. Nyilván ha leállítanánk a bankokat magát a bankrendszert a pénzügyi rendszert és nélküle élnénk akkor lenne a környezetszennyezőbb létező megoldás és rosszabb lenne mintha nem lenne. De addig amíg szükségünk van pénzre addig így vagy úgy de energiába kerül, és jelenleg a Bitcoin egyre nagyobb részét valósítja meg kevesebb energiával.
„...kevesebb energiával oldja meg ugyanazt mint a bankok vagyis valójában környezetvédelemről van szó”
Ezt azért átgondolhattad volna mielőtt leírod, mert így nettó bullshitre sikeredett.
Kössz, de én teljesen képben vagyok a bitcoinnal kapcsolatban, viszont (no offense) úgy látom hogy a bankokról és a müködésükről meglehetősen hiányosak az ismereteid.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!