Érdemes lenne lecserélni az állampapíromat? (bővebben lent)
Nyáron raktam 500.000 Ft-ot a 6 éves PMÁP-ba (2028/K sorozat). Ez ugye még a 6,6%-os kamatozású. A mostani 2029/J sorozatnál azonban 11,75% a jelenlegi kamat.
Arra gondoltam, hogy a pénz felét, tehát 250.000 Ft-ot átrakhatnék a 2029/J-be. De nem tudom, hogy érdemes-e. Hiszen bár az induló kamat most magasabb, de ugye elvileg mindkét papír infláció + 1,5%-ot fizet. Vagyis jövőre, a kamatfordulókor átárazódnak, és akkor utána mindkettő ugyanúgy kamatozik majd. Vagy rosszul gondolom?
Lenne-e értelme átrakni ezt az összeget az új sorozatba, vagy minimális lenne rajta a nyereség? Pláne, hogy eladáskor van levonás, de van már felhalmozott kamat is, plusz az új sorozatot sem névértéken lehet most már megvenni...ebbe már belezavarodtam kicsit. Valaki tudna segíteni kiszámolni?
junius 20-ig kb 4% előnye van az újnak.
Ebből lejön a 1% bünti,kb 3%-al leszel beljebb.
Felhamozott kamatokkal nem érdemes számolni mert nem befolyásolja annyira.
A későbbi kamatforduló(a réginek) később csökkenő infla mellett előny lesz,de jobb az ha most kapsz többet mert be tudod fektemi.
A futamidő csak 8 hónappal hosszabbodik.
Érdemes átrakni de ekkora összegeknél hatalmas előnyre ne számíts
2029/J:
a kiszemelted 4,93%-ot fizet 2023.03.21.-én
a kiszemelted vételekor 0,5% a vásárlási veszteséged
a jelenlegi eladásakor 1% az eladási veszteséged
a jelenlegi eladásakor 6,6%/12*4=2,2% a kamatveszteséged
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!