Elmagyarázná nekem valaki az állampapír vásárlással kapcsolatos dolgokat? Most vennék, de nem értem az alábbiakat.
Itt rangsoroltam a mák honlapján lévő papírokat.
Szerettem volna venni a 2027/B-ből, ami 16,66%-ot fizet évente.
Lejárata 2027, gondolom leköveti az inflációt, változó kamatozású.
Viszont amikor rámentem, a 101,09%-os áron akarta eladni nekem.
Tehát vásárláskor bukok 1,09%-ot egyből, majd kifizetik 3 havonta a kb 4% összegű kamatot?
Másik, ami szimpatikus, alatta a 2024/B.
Ezt csak 2 évre kell lekötni, évente fizet fixen 15%-ot? És meg tudom venni 84.28%-os áron a papírokat?
Tehát milliónként kapásból nyerek rajta 15.72%-ot, plusz jön mellé további 15% majd kamatként, évente?
Használtam az allampapirkalkulator.hu oldalt, ahol kiszámoltam, hogy az esetemben a PMÁP6 lenne a legjobb, akkor is, ha 3/4 éven belül eladok esetleg és bukom a -1%-ot az idő előtti eladással.
Viszont megnyitottam a MÁK oldalát, és rengeteg rengeteg állampapír van itt.
Elbizonytalanodtam, ez lenne az első vásárlásom.
Melyik lenne a legjobb választás, ha kb 3-4-5-6 évre kötném max le?
Ami ki van írva hozam, abban -minden- benne van évesítve a következő kamatfordulóig, ahol a nem fix kamatozásuaknak változhat a kamata.
Van egy kivétel: a 2019 június előtt kibocsájtott papírokra 16% szja-t fizetni kell.
azaz ha vmit 101%-on veszel meg az csak annyit jelent, hogy a papír már felhalmozott vmennyi kamatot, de te a hátralévő időre megkapod a 16% ot (évesítve).
És ami mondjuk 84%-on van, az miért van annyin?
És akik út közben benne vannak, ennyiért tudják eladni jelenleg?
Kb annyiért adják a papírt, amennyiért hajlandóak megvenni. Ha valamit megkapsz 84%-on az azért van mert kis kamatot fizet alapból, a nyereséged abból jön, hogy olcsóbban veszed meg.
a változó kamatkörnyezet hatással van a futó papírok értékére.
pl veszel egy papírt ami akkor a legjobb és 5% kamatot ad. pár nappal később az alapkamat felmegy 15%-ra és már lehet venni 15%-os állampapírt. Ekkor ha az 5%-osból ki akarsz szállni csak olcsóbban lehet, pl 90% érték körül, hogy annak aki megveszi ugyanúgy meglegyen a 15%-os haszna mintha nem a tied, hanem a 15%-osat venné.
remélem érthető, nincs időm nagyon rsézletesen elmagyarázni.
Értem igen. Akkor lényegében tökmindegy, hogy melyiket veszem?
Jelenleg a 16.6%-os a legjobb, még ígyis, hogy 1%-ot legombolnak vásárláskor?
vásárláskor nem gombolnak le. a kérdés, hogy visszaváltásnál mennyit fizetsz, ha nem tartod végig.
az a 16,6 jár a következő pár hónapra, de aztán lehet, hogy kevesebb lesz.
Az is kérdés, hogy van e egyáltalán belőle.
a 2027/b nem az inflációt, hanem a bubort követi, de arra nem vállalkozok, hogy a különbségeket elmagyarázzam, mert annyira én se értek hozzá.
ha vmit segít: én pmáp-ot vettem 10 milláért, addig szeretném tartani, amíg magas kamatot ad az inflációból kifolyólag, utána eladom 1%-ot fizetve a visszaváltásért.-itt a kockázat, hogy ez a visszaváltási költség megnőhet, mert önkényesen változtathatja a kincstár.
"Szerettem volna venni a 2027/B-ből, ami 16,66%-ot fizet évente. Lejárata 2027, gondolom leköveti az inflációt, változó kamatozású. Viszont amikor rámentem, a 101,09%-os áron akarta eladni nekem. Tehát vásárláskor bukok 1,09%-ot egyből, majd kifizetik 3 havonta a kb 4% összegű kamatot?"
Nem az inflációt követi, hanem a 3 hónapos BUBORT. Kamatprémium nélkül, Jelenleg ez 16,7% körül van, de csak 10.14 óta. Akkor majdnem 3%-ot ugrott. Ebből látszik, hogy ezt nem piaci folyamatok vezérlik, hanem az MNB pénzpolitikai döntése. Ami bármikor változhat.
A papír kamattartalma most 0,09%, amit kamatfizetéskor visszakapsz majd. Ehhez hozzájön 1% felár, ami nem jön vissza sosem. Ami 0,16%-kal alacsonyabb valós kamatlábat jelent, mert a kamatot névértékre fizetik, nem a befektetett pénzre. Az 1% 5 évre elosztva további kb. -0,2%. De a fő bizonytalanság a BUBOR alakulása.
"Másik, ami szimpatikus, alatta a 2024/B. Ezt csak 2 évre kell lekötni, évente fizet fixen 15%-ot? És meg tudom venni 84.28%-os áron a papírokat? Tehát milliónként kapásból nyerek rajta 15.72%-ot, plusz jön mellé további 15% majd kamatként, évente?"
Évente fix 3 %-ot fizet, a névértékre vetítve. Ami a 84,28%-0,99%-os vételi árfolyamra számolva 3,6%-os éves kamatot jelent. Plusz a lejáratkor 100%-ot fizet. Ebben a többlet a vételár 20%-a. 20 hónapra elosztva ez éves 12%-nak felel meg. A kettő együtt adja ki a 15%-os hozamot.
De minden nyereség (kamat vagy tőke) után 15% SZJA-t kell fizetni, mert a kibocsájtás 2019.06.01 előtti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!