Diszkont kincstarjegy vagy PMAP?
Az alacsony neverteken vetel az pozitiv nem negativ. De dkj nem nagyon kaphato, en nem tudtam venni, amikor akartam.
2023. Augbab lejaro makot vettem helyette. Jovore meg johet a pmap, ha meg lesz akkor.
A DKJ-nak úgy van hozama ha névérték alatt veszed…
1000 névértékűt megveszel 900-ért. Egy év múlva kifizeti az 1000 névértéket, a 100 ft különbség (amit diszkontnak is neveznek) a hozam, ez esetben 11%.
A DKJ nem fizet kamatot. A névérték (mint minden papírnál) a lejáratkori törlesztés összegét fejezi ki, kamatozó papírok esetében erre kell vetíteni a kamatlábat is.
Hogy a befektetőnek megérje (realizálja a piacon elvárt éves 10% hozamot), nem ad a papír kibocsátójának, az államnak annyi pénzt a papírért, amennyi annak névértéke, hanem kevesebbet.
Ha a befektető ma 900-at fizet, de egy év múlva 1000-et kap, az neki jó. Mert 100 forintot keresett 900 forint befektetéssel az leegyszerűsítve 100/900=11,11% hozam…
"1000 Ft utan vegeredmentben 1000 ftot kapok vissza… hol itt a kamat?"
Röviden DKJ-ra nincs kamat. De nem 1000 forintért adják, hanem kevesebbért. És 1000 forintot ad a kincstár, ha lejár. A kettő különbsége a HASZON.
(Egyébként a DKJ névértéke 10 ezer ft. Tehát darabját megveheted mondjuk 9900-ért és 1 év múlva kapsz darabonként 10 ezret.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!