Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Egyedülállónak tényleg legaláb...

Egyedülállónak tényleg legalább 30, netán 35% önerő kell már megyeszékhelyen is egy lakás megvásárlásához? Eddig sokan mondták, hogy 25% is elég lehet. Panellakás a szóban forgó ingatlan, ami most nagyon felértékelődik.

Figyelt kérdés
2022. júl. 26. 14:38
 1/4 anonim ***** válasza:
51%
Ez engem is érdekelne.
2022. júl. 26. 14:43
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel a felértékelődéssel vigyáznék. Ha csak az utóbbi néhány évet nézzük, először a fővárosi lakások értékelődtek fel, mondván, hogy ott van munka. Eközben ezrével jöttek létre munkahelyek, ahol home office van, elkezdtek felértékelődni falun a házak, mert egyre kevesebb embernek van helyhez kötött munkája. Most meg hirtelen a falusi házak fenntartása tűnik anyagilag vállalhatatlannak a rezsihiszti miatt. Ki tudja, mit találnak ki 1 év múlva. Mindig van valami baromság, vírushiszti, műháború, stb.

Amúgy meg az értékbecslő erősen alulértékeli a terhelendő ingatlant. Nekem van 2 lakásom megyeszékhelyen, mindkettő "menő lakóparkban" (= fosból ukrán vendégmunkásokkal összelapátolt kártyavár). Egyikre kb a piaci értéke 60 százalékáig fel akartam rántani hitelt, az értékbecslő a piaci értéket (tehát nem hitelbiztosítéki értéket, hanem azt, hogy mennyiért lehetne eladni nagy eséllyel 90 napon belül) kb. annyira hozta ki, amennyiért még a C telepen sem lehet hasonló méretű putrit kapni. Ez ráadásul bevett gyakorlat, szóval úgy érdemes számolni, hogy legalább a vételár 40 százaléka plusz a további költségek rendelkezésre álljanak.

2022. júl. 26. 15:38
 3/4 A kérdező kommentje:
Akkor ezen esetben másik bank, másik értékebecslő, amíg ki nem hoz normális eredményt. Vagy az eladót felvilágosítani, h adja neked ennyiért, mert ennyit ér.
2022. júl. 26. 15:47
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Az eladó nem fogja olcsóbban eladni neked, mert lesz más, aki kifizeti így is (nagyobb önerővel rendelkezőnek kb mindegy, hogy mennyire értékeli a bank).

Azt viszont megteheted, hogy másik bankba is átmész, de annyi, hogy addig persze más vevő is elviheti.

Szerintem a legegyszerűbb, ha bemész a választott bankodba és kérsz egy hitel előbírálatot. Ott megtudod max mennyi pénzt ad neked az adott bank.

2022. júl. 26. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!