Mennyi kamatot számoljak fel kollégámnak 5 hónap alatt?
A kollégám kölcsön kért 100.000 Forintot. És azon gondolkodom, hogy mennyi kamatot számoljak fel neki. Ő (is) jófej, csípem. De mondta, hogy találjam ki neki (ami lehet 0-50%-ig). 5 hónap alatt adja vissza a tartozást, utána a kamatot. Mennyi legyen tisztességesen, reálisan a kamat?
Van erre egy standerd?
Amúgy 228.000 Ft a havi keresete ha ez számít..
"Mennyi legyen tisztességesen, reálisan a kamat? Van erre egy standard?"
Erkölcsi stadard: annyi, amennyit Te nyernél, ha nálad lenne a pénz és a szokásos módodon befektetnéd.
Most pl. a diszkont kincstárjegyekkel 10% körüli kamatot lehet elérni. Ami soknak hangzik, de 5 hónap alatt ez csak kb. 4000 forint.
Én inkább azon gondolkodnék, hogy visszakapom-e majd a pénzt. Lehet, hogy ezzel nem lesz semmi gond, ha egy kiegyensúlyozottan gazdálkodó ember egyszeri többletkiadásáról van szó. Viszont ha a korábbi tartozások okozta lyukakat foltozza ezzel a pénzzel, az már baj.
Kedvesek vagytok hogy így aggódtok a pénzemért!:)
De ismerem őt már egy jó ideje, és a főnökséggel akik a fizut osszák nagyon jóban vagyok, én vagyok a legfontosabb emberük. Szóval mindenképp visszaadja, itt a poén az, hogy miért kellett neki az a pénz..
És az a poénja, hogy mutatta is, van neki egy hitelkártyája, amivel 300ezer minuszba lehet menni... na ő kb 140ezer minuszba ment is sajna, és a hónapok alatt lett abból 250ezer tartozás, és vicces, de láttam a számláit, és havonta levontak kamatnak +mittomén mire havi 20-30ezer forintot, arra a 140ezerre.. szóval így most ő is beleadott 150.000 Ft-ot, meg énis 100-at.
S nulláztuk a minuszokat, hogy ne a banknak járjon a havi 30 ezer bónusz pénz.
Így okéztam a sztorit, érthető hogy segítettem, inkább nekem adna annyit havonta, mint a banknak.
Erről jut eszembe kéne csinálni egy bankot!😀😅🤣🤣
Ennyi kamu pénzt benyelni, én is jókedvvel tenném mint a bank is teszi...🙂😅
Na igen, akinek nincs 100ezer forint megtakarítása se, annál elég nagy a kockázat, hogy ezt nem fogja tudni visszaadni.
Felszámolsz 10% kamatot, az +10ezer forint. Boldog leszel tőle? Ha nem, akkor inkább adjad kamatmentesen.
Ha zavar a tudat, hogy van rá esély, hogy nem fogod visszakapni, akkor meg ne is adjál kölcsön.
Kölcsönt akkor és annyit adunk, ami nem zavar (nagyon), hogyha sose adják vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!